Hlavní navigace

Názor ke článku Řádění copyrightové mafie od Michal Breškovec - [49] To je hodně extremistický názor (předpokládám tedy,...

  • 29. 9. 2013 13:01

    Michal Breškovec (neregistrovaný)

    [49] To je hodně extremistický názor (předpokládám tedy, že jsi ultrapravicový volič SSO, protože to je jejich standardní krátkozraká rétorika) - zkus se na chvíli zamyslet nad dopady toho, pokud by řekněme copyright trval navždy, každé dílo, patent atd. by byl absolutně kontrolován "někým," nebyl by možný přechod na public domain. Jednoduchou úvahou musíš dojít k závěru, že naprosto degenerované, kulturně zakrnělé lidstvo by ještě ani neslezlo ze stromu - respektive, by už ani neexistovalo!

    Zkus skutečně věnovat chvíli času k přečtení, zde v diskuzi již několikrát odkazované, knihy amerického právníka Lawrence Lessiga - není nikterak rozsáhlá a je napsána srozumitelným způsobem. Je vydaná pod licencí Creative Commons a ke stažení zdarma, takže pokud ti náboženství nezakazuje číst díla vydaná pod nekomerční licencí, snadno ji získáš.

    Lidstvo totiž není šest nebo už snad sedm miliard jednotlivců, ale společnost - už pračlověk věděl, že jako jedinec nepřežije, že se musí spojit do určitých celků, že se musí něčeho vzdát, ale že následně mnohem více získá, ale hlavně, že jako celek se posunou dopředu, že sdílení informací, znalostí, kultury atd. celou společnost posunuje vpřed, činí život celku snazší, zvyšuje úroveň znalostí, kvalitu života jako takovou atd.