Hlavní navigace

Názor ke článku Řádění copyrightové mafie od Franta - Nevím, čemu se divíš a co jiného jsi...

  • 26. 9. 2013 15:17

    Franta (neregistrovaný)

    Nevím, čemu se divíš a co jiného jsi čekal. Google/YouTube je jako podobné bezplatné služby postaven na tom, že nemáš žádná práva a pravdu mají oni.* S tím se prostě smiř, když se ti ty jednostranné podmínky nelíbí, tak tyhle služby prostě nepoužívej – je spousta lepších nástrojů.

    Něco jiného by bylo, kdyby sis někde v ČR zaplatil hosting a ten ti soubor smazal. Pak bys to mohl dotáhnout k soudu a tam argumentovat tím, že nezpůsobuješ žádnou škodu (protože dílo nejde jinak sehnat a nikdo ani nechystá jeho distribuci) a tvoje chování není společensky nebezpečné, ale je dokonce přínosné (šíříš kulturu, děláš lidem radost a nikomu neškodíš). Je otázka, jak by se k tomu postavil soudce, bylo by zajímavé to sledovat… Tam bys měl prostor pro svoje argumenty, mohl bys předkládat důkazy, pokládat otázky atd. Stejně bys ale asi dosáhl jen toho, že by tě nezavřeli nebo nedali pokutu (trestní právo) ale ne toho, že by ti poskytovatel vrátil peníze nebo vyplatil odškodné (soukromé právo), protože on podle smluvních podmínek na smazání toho obsahu pravděpodobně nárok měl.

    Tvůj problém je, že se chceš dohadovat s Googlem (Facebookem, Microsoftem, Applem… to je jedno), který vůči tobě nemá žádné závazky – jsi pro ně jen otravný hmyz, oni chtějí, jen abys platil nebo koukal na reklamy, nic víc, nezajímáš je, budou tě ignorovat – vážně budou brát jen (některé) státy, které je můžou vydírat (např. obvinit z daňových úniků nebo jiného porušování zákonů) nebo velké firmy, které na ně mohou poslat armádu právníků.

    *) ono to dá celkem rozum, nikdo soudný neuzavře smlouvu tak, aby on něco zdarma poskytoval a ještě se zavázal k nějakým povinnostem

    P.S. co se týče řečí o zastaralých zákonech – dokud je nezměníš, hraje se podle těch současných pravidel (mně se taky nelíbí).

    P.P.S. Piráty volit nebudu. Volím Svobodné, ti mají v programu reformu autorského práva taky a celkově se mi jejich program i přístup líbí víc.