Hlavní navigace

Názor ke článku MacBook Pro očima Linuxáka - část 1 / 2 od TKL - Největší chyba, které se může potenciální switcher dopustit,...

  • 17. 5. 2011 10:54

    TKL (neregistrovaný)

    Největší chyba, které se může potenciální switcher dopustit, je snažit se přenést na Mac OS X své návyky z předchozího systému. Mac má svou vlastní filosifii, nesrovnatelnou s Windows/Linuxem (jejichž ovládání GUI si je v mnohém velmi podobné). Nejlepší, co se dá při přechodu udělat, je pokusit se co nejrychleji vstřebat tu úžasnou jednoduchost. Vcítit se do systému. Pak se člověk nestačí divit, když ho napadne: "To by bylo fajn, kdyby se to dalo udělat nějak takhle". Vyzkouší to - a ejhle - ono to tak opravdu jde :-)

    Já jsem na Mac přešel po dlouhé anabázi DOS-> Windows -> Linux ->Windows ->Linux -> Windows... a po letech můžu zodpovědně říct, že to bylo nejlepší rozhodnutí mého počítačového života. Přestal jsem řešit problémy typu "Systém/software nefunguje jak má" (Windows), případně "Hardware nefunguje jak má/Software, který nutně potřebuji, nepřekročí stádium beta verze, případně se po nadějném rozjezdu ztratí ze světa" (Linux).
    Mac FUNGUJE. Nemusím přemýšlet nad tím proč a jak (pokud to ovšem zrovna sám nechci). Mac OS X má vše podstatné v sobě. Pokud potřebuji něco jiného, je to k dispozici. Buď zdarma, nebo za peníze. Ano, na Macu JE zvykem aplikace kupovat. A proč by taky ne? Má to jednu nezanedbatelnou výhodu: placené věci (většinou) fungují jak mají. Kdyby to tak nebylo, nikdo by si je nekoupil. Navíc je to ve většině případů pár korun/dolarů/euro a s příchodem geniálního AppStore šly ceny ještě dolů.

    Kdo tohle nepochopí nebo je mu taková filosofie cizí, ať si Maca nepořizuje. Mac není pro každého, ne každému je takový přístup blízký. Ovšem lidem, kteří si váží svého času a nechtějí při práci nebo zábavě svůj cenný čas zbytečně ztrácet, ho velmi ocení (mimochodem Mac velmi často rozdíl mezi prací a zábavou stírá). Třešničkou na dortu je pak perfektní design. Mnoho lidí, kteří s Macy nemají osobní zkušenost, žijí v mylné představě, že jde jen o design a jinak je to obyčejný počítač. Jak se mýlí... Design je opravdu jen bonus. Ten podstatný rozdíl je uvnitř.