Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Linux vlastně netáhne ekonomiku IT.

  • 22. 1. 2008 0:57

    ten, co zaspal dobu (neregistrovaný)

    Nestačím se divit, jaké lamy se zde sešly. Tolik mýtů o Windows na jednom místě... :-D

    Pár věcí:

    updaty - nastavení updatů si Windows drží (zkušenost XP, Vista) stále, po žádné záplatě se nemění (výjimkou byl SP2 pro XP, který vynutil spoustu věcí v oblasti bezpečnosti, tj. i aktualizace).

    klávesnice - jak psali jiní, na českém layoutu jsou speciální znaky dostupné přes pravý alt (AltGr), rozumná klávesnice to má dokonce i namalované na sobě, navíc je vše vidět při spuštění programu s rozložením klávesnice (standardní součást win). Znaky s diakritiky jsou dostupné stejně snadno, kromě speciálních diakritik, které se u nás příliš nepoužívají ("ocásek" u c či vokáň) - lze tedy snadno psát třeba zmíněné Ů (shift+tilda - znak vlevo od 1 - a potom shift+u) nebo ö (přehláska je na klávese s backslash - ). Stačí si ten layout aspoň jednou prohlédnout.

    škálovatelnost - ano, win jsou skutečně škálovatelné. A to jak co se týče instalovaných komponent, tak především co se týče SPUŠTĚNÝCH komponent - viz Nástroje pro správu > služby. Je tam vše včetně srozumitelného popisu.

    hardwarová náročnost - windows jsou při standardní instalaci náročnější než debian, ale třeba fedora nebo ubuntu dokážou být stejně rozežrané obludy (spíše ještě rozežranější). Jde o to, co tam všechno běží. Windows standardně zajišťují vše, co by MOHLO být potřeba, ale jak jsem psal výše - lze to povypínat a pak není problém, aby XP běžely s webem a office 2003 velmi svižně na 128 MB RAM (bez swapu!!!) a Vista mi jede stejně rychle a bez problémů na 512 MB RAM (asi by se to dalo ještě osekat, ale už nemám žádný stroj, kde bych měl míň RAM, všude jinde už mám 2 GB a více). To není výplod PR MS, ale je to prostě rukama. Stačí se trochu učit.

    rychlost XP vs. Vista - při nenáročném použití (office + web) vychází Vista spíše pomalejší, při použití paměťově velmi náročných aplikací (např. balík Adobe Creative Suite 2 nebo 3) je Vista výrazně svižnější. Změna memory managementu je obrovsky znát právě v případech většího využití paměti. Na stejné sestavě s 2 GB RAM prostě Vista vede, konečně využívá paměť tak, jak je dnes žádoucí (XP byly přeci jen vyvíjeny v době, kdy byla RAM podstatně dražší).

    bezpečnost - od XP SP2 jsou Windows ve stravném nastavení bezpečným systémem. Ano, vím, že se tohle tvrzení moc nelíbí, ale je to tak. Stačí pracovat jako uživatel s mozkem (hlavně ten mozek je důležitý) a není problém. Vestavěný firewall odvrátí většinu útoků zvenčí (u Vist i zevnitř) a pokud uživatel není idiot, tak nehrozí ani viry, spyware a podobný balast. Určitě lze windows hodně vytknout (už jen ta zásadní chyba, že i uživatel s omezenými právy může v XP udělat bordel v systému, Visty jsou naštěstí výrazně dál), ale lze tomu snadno předejít i bez používání antivirů a dalších žroutů výkonu. Windows jsou zratitelné hlavně proto, protože je to velmi rozšířené, jednotné a dobře známé prostředí - snadno se cílí útok.