Hlavní navigace

Potřebují programátoři VŠ?

12. 11. 2013 17:25 zboj

U předminulého příspěvku se v komentářích několikrát objevila otázka, zda by programátoři měli mít vysokoškolské vzdělání. Ta je sama o sobě zajímavá a důležitá a váží se na ni další aspekty ohledně programování.

Osobně bych programátora bez VŠ nepřijal, ani kdyby pracoval pouze za stravu. To samozřejmě neznamená, že takoví lidé nejsou pro některé firmy užiteční, a už vůbec ne, že žádoucí je vzdělání v oboru IT. Kdybych měl firmičku vyrábějící za pár šupů webové stránky, určitě by stačil člověk s omezenými znalostmi získanými samostudiem a jakous takous praxí (tedy cvičená opice). Pro sofistikovaný vývoj je ovšem potřeba víc.

V takovém případě je IT vzdělání nutné, ale ne samospasitelné. Než někoho, kdo s bídou zvládl IT studium na VŠE, a teď chce jen začít vydělávat velké peníze, raději přijmu absolventa jiného oboru, jenž si IT vzdělání doplnil později, ať už během práce, nebo dalším studiem. Obecně totiž platí, že absolvent čehokoliv ochotný dále se vzdělávat vstřebává znalosti z jakéhokoliv oboru mnohem snáze. Proč tomu tak je, je otázkou pro psychology.

Abych to shrnul: Pro každý netriviální projekt jedině lidi s VŠ, ale ne nutně po mnohaletém studiu IT. Různorodost může být pro tým (a tím i projekt) naopak výhodná. Nejspíš stejně budete muset na začátku školit, ale kdo zvládl VŠ, ten nové vědomosti důležité pro aktuální práci hravě vstřebe.

Sdílet