Hlavní navigace

Zmatení (programovacích) jazyků - Témata označená nálepkou NoSQL databáze

  • Databáze a C++: najdete řešení?

    Článek k zamyšlení pro ty, kdo opravdu dobře znají C++. Nejprve si přečtěte toto: Native Queries for Persistent Objects Málokoho asi překvapí, že objektová databáze včetně nativních dotazů, jak je popsána ve zmíněném článku, je implementovatelná v Javě a C# (existují také podobné projekty pro Smalltalk a další objektově-orientované jazyky). Výzvou je implementovat takovou databázi v C++. Co by měla umět?
  • Objektová databáze pro C++/CX

    Při použití databáze v klientské aplikace máme zpravidla na výběr mezi relační databází (s přístupem k datům přes SQL) a objektovou databází. Objektové databáze jsou nerelační, což ovšem pro použití v běžné aplikaci naprosto stačí, často je dokonce použití takové databáze pro vývojáře jednodušší, protože se nemusí starat o „rozklad“ objektů v Javě, C# nebo nějakém jiném jazyce do tabulek v databázi…
    19. 10. 2011 11:05 (aktualizováno)
  • Objektové databáze

    Hitem posledních let (a tak trochu buzzwordem, podobně jako HTML5) jsou tzv. NoSQL databáze, tedy databáze, které nejsou relační. Relační databáze mají mnoho užitečných vlastností (proto jsou ostatně nejrozšířenější), ale občas se hodí i jiný způsob práce se strukturovanými daty. Zastánci NoSQL databází vyzdvihují například jejich škálovatelnost. Pro obrovské objemy dat je využívají společnosti jako Google, Amazon apod.
    7. 10. 2011 11:47