Hlavní navigace

Sledování využití RAM

6. 11. 2008 23:35 aktron

Po nějaké době jsem se podíval na Systém > Volby > Sezení. Přecijen mě nějaký čas trápí v Ubuntu pomalé bootování (proto se mimochodem těším na Jaunty Jackalope jak malé dítě – tam se to má konečně vylepšit), takže jsem se koukl, že bych vyházel nějaké otravné služby, které zbytečně zpomalují start kompu.

A tak jak koukám na ten seznam, nalezl jsem start compizu, podíval jsem se, co je uvnitř. Ha! Co mé oko neuzřelo, parametr –indirect-rendering. Tak mi chvíli trvalo, jak se tam vlastně dostal a co dělal. Nakonec jsem na to vítězoslavně; fičura ještě z časů, kdy byl krásně zabugovaný driver nVidie (takový ten „ošklivý“ proprietární žejo) a mezitím vyšlo několik revizí, takže už ho samozřejmě dávno přeinstaloval. Nepřímé vykreslování totiž bylo háčkem proti bugu, který neuvolňoval RAM v případě např. minimalizace okna (okno se převede jako textura a udělá se grafický efekt). Takže po půlhodině práce člověk vidí na horní liště v grafu RAM děsivě stoupající křivku, která v okamžiku dosažení stropu vede k fatal erroru. Milé. Naštěstí už to není realitou.

Sice jsem si před časem rozšířil RAM z 512 na 1478 (+1GB modul) a Ubuntu to pomohlo docela dost, člověk pořád přemýšlí, co vlastně tu paměť tak žere. Ať dělám co dělám, vždycky se mi prostě naplní. No jo, abychom měli rychlé aplikace, tak prostě musíme něco obětovat. A ono třeba také pěkný prográmek GnomeDo (jste-li líní hrabat se složkami), který se vlastně stará o indexované hledání také něco vyžere. Tedy pokud mu nastavíte slušný počet oblastí indexování (jako že jedna složka sice nezabere nic ale člověku to je k ničemu). A pak je tu samozřejmě Firefox, který je tímhle už docela známý a dokáže (když na to příjde) GnomeDo spolehlivě předběhnout. No a poslední docela nenažranec je Google Earth – přesto že nějaká nastavení na správu paměti program samozřejmě má, i tak aby chodil dobře vezme si taky dost. Celkově vzato černou barvu v grafu pokud spustím pár aplikací a pracuju prakticky nevídám. Ono díky cache (světlá barva) to víceméně chodí i docela rychle (dokonce lépe než xp vedle nebo ve škole ehm), ta ale taky není k dispozici vždy.

Jeden z mála programů, které bych ale rád pochválil za nízkou spotřebu paměti, je rozhodně GIMP. člověk v něm udělá s fotkou co potřebuje, problém víceméně nemá. Pravda, když jsem experimentoval se skládáním obrázků a editoval jich tak 7–10 najednou tak už se to mírně sekalo :-) ale to většina z nás nedělá snad každý den

Sdílet