Hlavní navigace

Není dock... jako dock

7. 1. 2009 22:16 aktron

Dock je takový příjemný prográmek (dalo by se říci eye-candy), který vynalezli pro Apple. Místo windowsáckého seznamu oken máte dole krásnou nabídku s mnohými možnostmi (točící se ikony, blikající, zásuvky, applety aj.) Samozřejmě linuxáci to nenechali jen tak a okamžitě začali vynalézat klony. Protože jsem teď nedávno svoje Ubuntu přeinstalovával, tak jsem různé vyzkoušel.

 Cairo-Dock je velice známý (ne sice pro mě, ale pro mnoho dalších uživatelů určitě, když google na výsledky opravdu skoupý nebyl), je animovaný, má spoustu skinů, možností, umí fungovat i bez compizu (ale dost omezeně zase na druhou stranu).. ale hlavně je rychlý. Kliknete, vyletí kopec ikon a práce je velice rychlá a neztrácíte čas vůbec s ničím. Nu, tak jsem ho nainstaloval a těšil se na krásné eye-candy pro můj čerstvě nainstalovaný systém. Nadšení však opadlo velice rychle poté, co se ukázalo, jak tento dock (ne)funguje. Umožňuje sice tvorbu nabídek seskupenou (tzv. sub-docks), takže některé volby se chovají jako složky, funkčnost je však velmi problematická. Dock havaruje, otevírá se přes sebe a nejde pořádně nastavit. Odebrané položky se neustále vracejí. V nastavení (které není ani pořádně lokalizované do angličtiny – je to francouzský program tuším) se velmi chytře :-) různé položky zablokovaly a nastavit je možné nebylo, úpravou dalších nastal totální crash. K tomu samozřejmě je nutné dodat fakt, že solidně vypadající témata vykreslila v výšce asi 30 px od spodní hrany monitoru krásnou černou čáru a dále nic :-(, ostatní byla mírně ehm… taková dětská.

A tak jsem se rozhodl vrátit se k již vyzkoušenému, ač funkčnostmi omezenému, Avant Window Navigatoru. Ten sice tak rychlý, akční a pohodlný není, ale i tak je příjemné jej používat (navíc je nově i v oficiálních repozitářích, takže člověk nemusí přidávat zdroje). Má své chyby (například v určitých situacích mizející ikony a vykreslující se bílé proužky), místo ale šetří a dá se slušně nastavovat (barvy, textury, odstíny – barev se tu směšuje opravdu hodně, takže některé kombinace mohou vypadat opravdu výtečně!. Naprosto geniální jsou pak různé (rychlé – to hlavně) applety, třeba ten konzolový, nebo i hudební vylepšení. AWN má i svojí wiki, kde můžou lidi programujícími jazyky vládnoucí napsat vlastní kousky a dát je ke stažení. Existuje i balík extra appletů, který nabízí zajímavé možnosti, jeho instalace mi však způsobila totální crash programu (což se v 8.04 nedělo).

Chtěl jsem ještě otestovat Kiba dock, který byl také z různých o tématu zajímajících se stránkách odkazovaný, avšak s nějakou slušnou verzí, která by byla k použití, jsem nepochodil. A navíc o něm nepsali zrovna dobře (objevovala se i dokonce slova jako hrůza a děs :-).

Sečteno podrženo – každý se bez docku samozřejmě obejdeme, nezbytnost to není :-) ale moc hezky to vypadá, zabírá méně místa a člověk si může nastavit, co potřebuje (pokud to lze). Já jsem si s instalací a úpravou pohrál pěkně dlouho, protože věřím že výsledek stojí za to a je prostě fajn nemít dole vůbec nic, jen čas od času vylejzající pěkný seznam ikon. Nuže doufám že vás mé zkušenosti (které byly tedy řekněme tak trochu docela negativní) neotrávili a že už horlivě instalujete :-)

Sdílet