Hlavní navigace

XGL na Fedora Core 5

7. 10. 2011 20:46 (aktualizováno) Marek Zukal

Když jsem poprvé asi před půl rokem zkusil na svoji Fedoru nainstalovat XGL, povedlo se mi rozjet server, ale tam jsem také skončil. Bez aplikací, bez Compizu, bez úspěchu. Jak už jsem se zmiňoval v předchozím příspěvku, nejsem žádný Linux guru, takže složitosti a hodiny pročítání dokumentací a hrabání se v konfiguračních souborech nejsou moje doména. Naštěstí se mi povedlo vrátit systém zpět do původního stavu.

Včera jsem ale narazil na tuto stránku: http://fedoraxgl.tuxfamily­.org/index.php?title=Insta­llation_en s celkem funkčním popisem jak na Fedoře XGL rozjet. Instalace samozřejmě neproběhla tak jednoduše, jak to na stránkách popisují, protože některé balíčky, které je potřeba nainstalovat, se tváří, jako by v repositáři nebyly. To ovšem neznamená, že se nedají z repozitáře vydolovat, ale bohužel, yum to nezvládne. Bylo potřeba balíčky stáhnout a nainstalovat manuálně. Snad jde jen o přechodný nedostatek.

Po instalaci tvůrci návodu doporučují spustit gnome-xgl-info. Můj výpis opět vypadal naprosto jinak než vzorový, nicméně to XGL v práci, jak je vidět, nebrání. Pro nastavení XGL jako výchozího zobrazovacího serveru slouží script gnome-xgl-switch --enable-xgl --auto. To je velice užitečné, jelikož výměnnou argumentu –enable-xgl za –disable-xgl lze pohodlně navrátit nastavení do původního stavu. Tedy aspoň by mělo a mě to zatím fungovalo. Zato gset-compiz z nějakých záhadných důvodů spadne ihned po tom co se rozjede.

Po tom co je vše uvedeno do provozu, vypadá výsledek podle očekávání. Wobbly („rozsolovitá“ nebo jak to chcete přeložit) jsou celkem na obtíž, ale ostatní efekty jsou docela příjemné. Práce s okny a aplikacemi má pod XGL přibližně stejnou odezvu jako bez něj. Problémy nastávají se spouštěním aplikací, které také používají HW akceleraci grafiky. Příkladem mohou jít třeba glxgears. 280 trhajících se FPS je opravdu bída. Kde je chyba netuším. Je dost možné, že je někde v mé neodbrné administraci. No a pak tu je obecně známý fakt a to že pod XGL nejede velice oblíbený tvtime. Nebo spíše jede, ale neznám nikoho, kdo by byl z podobně vypadajícího obrazu usoudit, co se na obrazovce skutečně odehrává. Vyřešit se to dá spuštěním druhého X serveru, na kterém běží tvtime, nicméně neustálé přepínání mezi servery u mě několikrát po sobě skončilo zaseknutím systému.

Moje zkušenost je zatím krátká, ale i podle ní mohu soudit, že bych si dokázal rychle a rád zvyknout. Jsem tedy velice zvědavý na příští verze.

Sdílet