Hlavní navigace

Konec trápení s KDE4 na nVidii

9. 11. 2011 21:18 Marek Zukal

Asi nejsem jediným uživatelem KDE4, kterému během používání tohoto desktopového prostředí postupně přechází líná odezva v tragickou. Překreslování oken je pomalejší a pomalejší a vytížení procesoru vyšší a vyšší i když se v systému vůbec nic neděje. Zkoušel jsem googlit, ptát se a nic. Žádné konkrétní řešení. Jen blogposty a fóra popisující problémy stejného ražení. Jal jsem se tedy vlastního vyšetřování původců problémů a obtíže se mi víceméně podařilo obejít.

Kdo za to tedy může? Objevil jsem tyto původce problému z nichž každý se na pomalosti nějak podílel.

  • Zapnutá volba „Force Full GPU Scaling“ v nastavení driveru (týká se displaye notebooku)
  • Widgety (plasmoidy), které se neustále překreslují (stačí sledování systému obnovované po vteřině nebo offline RememberTheMilk applet)
  • Oxygen (ovládací prvky i dekorace oken)

Takže stačilo jen vypnout GPU škálování obrazu (který stejně na display nepoužívám jinak než v nativním rozlišení), oželit nějaké to eye candy na ploše a přepnout vzhled prvků a oken na konzervativnější Clearlooks. Celé KDE se najednou chová podle všech předpokladů. Jasně, není to ideální, ale pořád lepší, než se vracet ke starému trojkovému KDE nebo přecházet na Gnome 3, které mi taky nijak zvlášť nesedí.

Těžko říct, kde je vlastně zakopaný pes. Osobně bych si vsadil na nějakou nekalost v binárce od nVidie. Na AMD grafikách se KDE4 chová vcelku slušně a výkonem sršelo i na nouveau driveru. U toho bych i zůstal, ale grafický čip permanentně vypečený na 90°C na svém notebooku prostě nestrpím.

Ještě by se slušelo dodat že momentálně používám KDE4.7.3. a zmíněný notebook je Dell Vostro 1310 s čipem nVidia 8400M GS

Pokud máte někdo nějaký další tip nebo víte o lepších řešeních, podělte se v diskuzi.

Sdílet