Hlavní navigace

Znova HDTV, aneb proč nás nespasí

15. 11. 2006 14:28 (aktualizováno) tonda

Tím hlavním důvodem proč nepomůže je prostě fakt, že větší počet bodů nevyřeší problém malého datového toku. Prostě, „kostičkovat“ to bude stejně, ale v HD.

Proč si to myslím, pokud uvážím fakt, že datový tok vzroste čtyřikrát (případně osmkrát o progresivního obrazu s něco přes tisíc řádek), pak mě jako logický výjde, že stejně vzroste i cena.
Ano, je sice pravda, že televizní stanice vydělávají celkem slušný „balík“, ale protože se jedná většinou o subjekty soukromé, nelze očekávat, že by jen tak z ničeho nic zvyšovaly náklady na distribuci signálu aniž by se jim to adekvátně nepromítnulo na příjmech (chápej tak, že investice navíc by se jim vrátila několikanásobně).
Z tohoto důvodu se domnívám, že HD kanály se určitě vyskytnou, ale z počátku se bude jednat spíše o přímo placené, tematické kanály, které už z principu nabízejí něco navíc. V současné době to může být právě HD. Ostatním soukromým kanálům příjde v hod tak maximálně přechod na kompresní standart mpeg4, logicky, komerční subjekt sáhne k inovacím snadněji, když mu přinese nižší náklady.
A co trh? A říkájí vám pojmy jako přijatelná kvalita a cena něco? Pokud ano, pochopíte, že se za cenu „zdarma“ většinový (nebo též masový) divák spokojí se současným standartem PAL (lhostejno, zda digitální, či analogový).

Sdílet