Hlavní navigace

"Zčernání obrazovky" ve Vista může být ve skutečnosti vydání Service Pack 1

23. 4. 2008 18:59 pht

Následující text je pouze můj dohad, takže to berte s rezervou.

V posledních pár dnech se v českých médiích objevila zpráva o tom, že m$ zahajuje „boj proti nelegálním instalacím Vista“. Nebudu komentovat výplody některých médií, že „společnost prohledává počítače prostřednictvím internetu“. Zaměřím se na více fundované názory, a to, že se jedná o bezepčnostní záplatu, distribuovanou prostřednictvím windows automatic update, která nějakým způsobem aktulizuje WGA komponentu, což se v minulosti stávalo.

Hledal jsem, co o tomto kroku píšou na zahraničních serverech. Zjistil jsem, že kampaň se týká výhradně ČR (a možná nějakého jiného kocourkova v našem regionu). Což mi přišlo divné, jelikož by se mělo jednat o automatickou aktualizaci, a tyto aktualizace se distribuují (alespoň obvykle) nezávisle na regionu.

Jediné, co se mi podařilo najít, jsou symptomy, popisované v tiskové zprávě, tj. zčernání obrazovky a jména odhalovaných cracků jako Grace Timer apod. Softwarový balík, který se shoduje s tímto popisem je Vista Service Pack 1. V zahraničních médiích je nicméně někdy update WGA komponenty v SP1 bráno pozitivně, jelikož neaktivovaným vistám namísto „reduced functionality mode“ pouze zčerná pozadí obrazovky.

Druhý „přínos“ SP1 pak je, že WGA v SP1 detekuje předchozí aplikace crackovacích SW. Tudíž, kdo má neaktivovanou verzi, jejíž „neaktivovaný“ status byl odstaven nějakým crackem, bude nejspíše po aplikaci SP1 odhalen a opět převeden do stavu „neaktivovaný“, zčerná mu pozadí a začne třicetidenní odpočet na aktivaci.

Časové nasazení SP1 se přesně shoduje s „tiskovou zprávou“. SP1 byl k manuální instalaci uvolněn cca před měsícem, a citováno z blogu vista: „SP1 will start downloading to PCs automatically beginning in mid-April“. Což je právě teď.

Můj závěr tedy je takový, že „hledání pirátů“ je pouze vydání souhrnné aktualizace Service Pack 1, která krom stovky dalších oprav „opravuje“ také komponentu WGA, a to zejména tak, že anuluje předchozí cracky za účelem odložení aktivace. Nikdo na světe z toho nedělá takový humbuk, pouze naše pobočka m$ se na tom veze a dělá „bububu, odhalujeme piráty“ prostřednictvím snad všech tuzemských médií. A to dva měsíce poté, co výrazně zlevnili svůj operační systém. („Nechcete to za 3000? Tak si to kupte alespoň za 1500. Nebo vám vypneme počítač.“)

PS. Na tom vista blogu také píšou, že „this happens only if you have your Windows Update configured to automatically download updates and SP1 will automatically download but not automatically install“. Tudíž uživatel po stáhnutí aktualizace musí ještě „odkliknout“ instalaci. Ale co by uživatel pro své „blaho“ neudělal :-)

PPS. Jsou zde dohady, že toto „hledání pirátů“ se bude brzy aplikovat i na majitele XP. A také jsou zde dohady, že brzy vyjde XP SP3. Náhoda?

Sdílet