Hlavní navigace

Názor ke článku Praktické problémy s IPv6, část druhá od VS - Vida, o této "vlastnosti" DHCPv6 jsem nevěděl. Ono...

  • 1. 10. 2010 1:40

    VS (neregistrovaný)

    Vida, o této "vlastnosti" DHCPv6 jsem nevěděl. Ono sice řešení vyvinutá pro IPv4 nebyla dokonalá, ale lidé se s tím naučili pracovat, a úplně na nic to taky nebylo. Takže u IPv6 to pro jistotu uděláme znova a hezky, aby se za pár let vynořily zas jiné problémy, kterých se nám ve fázi návrhu ani nezdálo...

    Zrovna MAC adresa a DHCPv4 je jednoduchá a jasná věc. Scénář s více rozhraními je problém, mnohem častějsí je scénář, kdy tohle nijak nevadí. MAC je dobrá jako identifikace počítače - ať ho přeinstaluji (třeba hromadně z image) nebo nabootuju ze sítě nějaký live systém, tak "sama" naskočí správná IP adresa. V tomto případě DHCPv6 řeší neexistující problém a navrch zavásí další. Sice řešitelný, ale je to práce navíc - můžu PC indentifikovat na "aplikační" úrovni, klidně to MAC adresou. Ale proboha proč, když do teď to chodilo "samo"?

    Můj pohled je možná ovlivněný tím, že se pohybuju v prostředí se stovkami pevně připojenými PC, kde nějaký útočník nehrozí, a kde výměna základní desky = PC vyhodit a dát nový, jehož nová MAC se jen zapíše do databáze.