Hlavní navigace

Názor ke článku O Windows, Linuxu a hlavně o ničem z Windows 7 od A. S. Pergill - [71] Nejde o editaci, ale o zpracování textu: 1. Napíšu...

  • 20. 7. 2009 9:34

    A. S. Pergill (neregistrovaný)

    [71]
    Nejde o editaci, ale o zpracování textu:
    1. Napíšu v notepadu:
    "Haló vsěte!

    \bye"
    a uložím jako "Halo.tex"
    2. Spustím "csplain Halo", dvipdf Halo.dvi" a prohlídnu výsledný Halo.pdf
    3. Vidím chybu a opravím na "Haló světe!"
    4. Uložím a znovu spustím sled operací sub 2
    5. Ostatní programy budou mít pořád k dispozici starou verzi (před opravou), pokud ji neuložím pod jiným jménem (např. "Halo1.tex") nebo neukončím editor
    Je úplně jedno, zda použiji notepad, gvim, emacs, arachnofilii (doufám, že si název dobře pamatuji) nebo nějaký jiný editor, a chovalo se to stejně na W95, W98 a WXP, s W2000 a WNT zkušenosti nemám, a chovalo se to stejně, ať šlo o tex, metapost, javu, c nebo basic.
    Jinými slovy není možné mít jako v linuxu stabilně otevřený editor a současně jiným programem jím vytvořený text využívat - pokud není k dispozici "vývojové prostředí", které spolupráci mezi editorem a překladačem / interpretem zajišťuje nezávisle na OS (z GNU programů ho má pro windows třeba POVRay - pro linux ho nepotřebuje, tam stačí jakýkoli editor a konzola na spouštění programu).
    Problémem je, že ta vývojová prostředí většinou (jsou i výjimky, jako citovaný POVRay) nejsou zadarmo a navíc ty editory v nich jsou každý pes jiná ves, co se týká ovládání, takže návyky z jednoho překážejí při práci se druhým.
    Ve W95 a 98 mě to krklo natolik, že jsem veškeré aktivity tohoto druhu přesunul na linux (původně v rámci dualbootu), ve WXP jsem to jen vyzkoušel, když jsem si potřeboval pouze ověřit funkčnost instalace LiveTeX pro tento OS, a při té příležitosti jsem zjistil (potřeboval jsem opravit překlep), že tato "vlastnost" stále existuje. Už jen s notepadem a dále jsem se tím nezabýval, jsa ve stádiu pokročilého přecházení na linux.