Hlavní navigace

Názor ke článku O Windows, Linuxu a hlavně o ničem z Windows 7 od required - Já jsem s Vistama vcelku dost nespokojený. Narozdíl...

  • 13. 7. 2009 16:16

    required (neregistrovaný)

    Já jsem s Vistama vcelku dost nespokojený. Narozdíl od chytráků, kteří zastávají názor, že jakákoliv chvála Vist pochází od lidí, kteří s nimi mají zkušenosti a naopak každá kritika je pouze lež a polopravda vyčtená z nějakého blogu, si nedovoluji soudit druhé jen tak od stolu.

    Narozdíl od těch chytráků, kteří argumentují tržním podílem a tudíž že je přece logické, že to lidem vyhovuje, když to kupují, však vím, jaký tlak od MS na výrobce NTB byl, aby všechny novější NTB prodávali pouze z Vistama a nikoliv s XP.

    Abych byl konkrétní, co mně vadí: Vista je oproti XP neskutečně žravější na paměť, software na ní běhá pomaleji, kvůli UAC je dost otravné na systému pracovat, kompatibilita je také horší (ano, ne každý s novým počítačem používá vždy pouze nový SW). Hezčí mají Visty grafiku a lepší umí využít víc než 0,5MB paměti (narozdíl od XP, kde jsem paměť rozšířil z 0,5MB na 1,5MB a využití virtuální paměti moc nekleslo). Ostatní vylepšení jsou drobnosti vhodné tak pro service pack, ne pro novou verzi, na kterou se čekalo léta.

    Prostě dost úkrok stranou, beru-li fakt, že šlo o upgrade nejpoužívanějšího OS planety od firmy s miliardovým kapitálem. Kdyby takový OS vyplodili kamarádi z FELu ve volném čase, tak bych smeknul, ale na MS mám holt nároky vyšší.

    S W7 jako vývojář pracovat musím a je to IMHO důstojný nástupce XP. Tohle kdyby přišlo před čtyřmi lety, tak bych tleskal. A souhlasím s tím, že takovou míru funkčnosti hned po instalaci linuxová distribuce bude těžko nabízet. Nemám tím na mysli aplikace (ty jako součást Windows nikdy za nic nestály), ale odladěný OS s ovladači, perfektní podporou hibernace apod. připravený pro instalaci tisíců aplikací. Tohle mi nenabídla ještě nikdy žádná Linuxová distribuce. Tam bylo sice po instalaci desítky aplikací, ale samotný systém bylo třeba vždy dolaďovat (nepoznalo myš, špatně nastavilo grafiku, problémy s Wifinou, nefunkčnost hibernace...), navíc kolikrát neúspěšně. W7 může být killer.