Hlavní navigace

Názor ke článku Spokojenost s Ubuntu od KAATAWA - [13] Windows potřebuje doma každý, kdo počítačům moc...

  • 11. 7. 2007 15:05

    KAATAWA (neregistrovaný)

    [13] Windows potřebuje doma každý, kdo počítačům moc nerozumí, ale přesto je chce používat. Pro připojení datového projektor k druhému výstupu videokarty nemusí editovat XF86Config (nejlépe stylově ve vi), ale vystačí s pár kliknutími. Koupená WiFi karta zřejmě bude fungovat bez několikahodinového přemlouvání profíkem. Živnostník najde účto a aplikaci pro vedení knihy jízd, hospodyně aplikaci na recepty, všichni najdou hromady her, mohou bez problémů přehrávat DVD, atd. Tomu se říká user-centric design.

    MS Office potřebují ti, kdo chtějí bez problémů pracovat s dokumenty MS Office (ne, ODF ani OOXML to nezajistí), jsou na ovládání MSO zvyklí, mají slabší počítač (OOo je pomalý až hrůza), nebo mají home office (třeba překladatel, spisovatel, instalatér). Office 2007 pro nekomerční použití (domů) vyjde na CZK 3200, což mi přijde dost dobré za nejlepší Office na trhu. Pro komerční použití je Office 2007 OEM za 5000 Kč, což je třeba pro překladatele cena za pár stránek.

    FF 1.0 zobrazoval ikonu typu "aktualizace je k dispozici" na systrayi; bohužel vždy ihned zmizela, takže většina uživatelů ani nevěděla, co to probliklo (já si to vygooglil). FF 1.x nenabízí novou verzi (třeba 2.0) jako aktualizaci, důvod nechápu. Mozilla Foundation preferuje nové stahování před updaty, takže když vyjde patch, můj FF ho dostane za pár dní (což může být pozdě). A už se FF naučil, že není nutné s každou malou opravou tahat celý FireFox znovu? Asi ne...

    Jak jsem psal na začátku, jsi "běžný uživatel", který poslouchá MP3, brouzdá web, čte poštu, a občas něco napíše v C či jiném jazyce.

    Vistu jsem zkusil v betě. Hezké, ale chce nový HW. V průběhu roku se k tomu určitě dostanu. Naštěstí .NET Framework 3.0 je i pro XP. Tam snad uznáš, že žádná relevantní konkurence dnes neexistuje. Pěkné jazyky (C#, VB.NET, Managed C++, cokoliv dalšího), bezkonkurenční šíře platformy, celkem slušný výkon, vynikající IDE a dokumentace... Linux se těžko podaří rozšířit, když je v řadě věcí o tolik horší (technicky, marketingově, podporou vývojářů, nároky na znalosti uživatele). Jo k instalacím - chceš mi říci, že instalace mplayeru je bez problému? V distru není, takže přidat repository konfiguráku, a instalovat ho odjinud. Když není jinde (ano, pro konkrétní distro a jeho konkrétní verzi, úděsné), je třeba instalovat ho ze zdroje, což je pro běžného uživatele noční můra.