Hlavní navigace

UPC a jejich "odborník" na Linux

29. 2. 2008 21:49 (aktualizováno) Jan Hrach

Profesionální instalace za 1 Kč hlásá se na jejich webových stránkách.
Internet zapojí odborník přímo u Vás doma píše se na jejich letácích.
Žel pravda byla alespoň v mém případě „nepatrně“ jiná.

Úvod

To je takhle z jistých důvodů potřeba udělat u bádědů (babička+dědeček) přípojku UPC. Tak se vyplní objednávkový formulář na webu a oni vám potom zavolají. Je to notebook nebo stolní počítač? Má síťovou kartu? Co je tam za systém? ptá se operátorka. Notebook, ano, Linux. blablabla, přijedeme tedy tehdy a tehdy.

Je to skoro nový Acer Aspire, číslo si nepamatuju. Má 1GB RAM, 80GB disk a 1,6GHz Celeron M. Byl na něm Linpus (ale o tom někdy příště) a teď je na něm openSUSE 10.3 s GNOME a Compizem.
Neřešil jsem vypínání a start systému, protože jsem dědovi vysvětlil, že to bude vypínat tak, že zavře kryt. Tím to usne na disk.

Neb nám díky vysvědčení (mám samé jedničky, děkuji za optání) odpadla odpoledka, mohl jsem při instalaci asistovat.

Instalace

Tak přijeli. Byli dva. Jedna slečna, tak 22 let a jeden širší, trochu starší, muž. Zatímco se on hrabal dole v rozvodné skříni, slečna velmi obratně nasazovala konektory a přidělávala rozbočovač. Potom zapla modem, zastrčila ethernetový kabel do notebooku a ve Firefoxu se pokusila zobrazit nejdřív 192.168.100.1 a potom kraken.dkm.cz. U obého Firefox zahlásil chybu. Ten notebook má napevno IP adresu 192.168.0.6, zkuste pustit DHCP klienta radil jsem. Ale potom přišel on. Sedl si k notebooku a zkusil to samé, co ona. Já jsem mu poradil to samé, co jí. On na to, že to restartuje, aby se to obnovilo. Než jsem se stačil zeptat, co je to to, rebootnul stroj.

Dědeček přišel o požehnaný uptime.

Během čekání na opětovné nastartování systému se mě ptal, jestli tam byly původně Visty. Nebyly, byl tam Linpus, který jsem přeplácl openSUSE.

Po restartu nenajel Emerald, Compiz ani Metacity a jako bonus vyskočila nějaká chyba XKB. Bez dekorace oken znovu spustil Firefox a znovu se pokusil načíst výše uvedené adresy. Bez úspěchu. Různě klikal na Gnome Network Manager v trayi a když viděl, že adresa je skutečně špatně, dal změnit údaje. Zadal jsem root heslo a nastavil jsem tam DHCP. Po restartu modemu si technik zjistil MACku a zaregistroval ji. Potom zkusil načíst seznam.cz. Bez úspěchu. Potom zkusil načíst www.seznam.cz. S úspěchem. Zeptal jsem se, proč jim to první nefunguje a ukázal jsem mu adresy DNSek. Zamumlal něco ve smyslu, že to holt nejsou Windows, a že je to tím Linuxem. Tak jsem to vzdal a už jsem mu neříkal, že jinde to tak vždycky funguje… Pak se ještě změnilo přes DHCP hostname z krásného dedabook na nějaké obludné číslo. V Yastu jsem zaklikl, že nechci měnit jméno přes DHCP a síť se začala chovat nějak záhadně. Zeptal jsem se toho technika, co to jako má znamenat a on řekl, že ta jejich (UPC) síť si nás nějak podle toho jména pamatuje a že jiným nedovolí přístup (!). Když odešli, tak jsem to nastavil znovu, podařilo se mi nahodit Compiz a Emerald a od té doby to normálně funguje… Ještě jsem se zkusil naSSHčkovat na server (bohužel taky v síti UPC) a dostat se na seznam.cz z něj. Taky to nefungovalo (ale google.com, root.cz i centrum.cz šlo z obou strojů normálně).

To, že první, co udělá při problému s Linuxovým strojem, je restart, nasvědčuje „profesionalitě“ toho technika. Co kdybych to já neuměl nastavit? Asi by volal zkušenějším kolegům…

Jaké máte zkušenosti s ISP a ne-windows OS?

Sdílet