Hlavní navigace

Pár věcí, co mi jako uživateli vadí na (veřejných) Windows

29. 2. 2008 21:49 (aktualizováno) Jan Hrach

Ač nerad, musím jednou za čas použít OS od Microsoftu. Především ve škole, ale i v různých kroužcích, výjimečně v kavárnách (ne, že by tam Windows byla málokdy, ale tyto podniky nevyužívám). Toto je takový malý souhrn toho, co mi obyčejně znepříjemňuje život (a jak to řeším). Podotýkám, že toto je z hlediska uživatele, ne správce a týká se to verzí 2000/XP, Vista jsem ještě nikde neviděl.

  • Špatný prohlížeč. Především IE6 je dosti nepoužitelný, hlavně kvůli absenci tabů. Naštěstí zrovna v tomto směru se už správci Windows umoudřují a instalují Firefox, nebo alespoň IE7. Řešení: nosit s sebou flashdisk s portable Operou/Firefoxem.
  • Virtuální plochy. Prostě nejsou. V kombinaci s mnoha okny IE6 je to tragédie. Jsou sice více či méně funkční implementace pro Windows, ale jsou placené, případně nemají portable verzi.
  • Nepodpora svobodných formátů. Já mám doma OpenOffice a nebudu hezky zformátované dokumenty převádět do doc. Někdy se to dá obejít převodem do PDF (pokud to netřeba upravovat), jinak musím nosit portable OO.org. Bohužel OpenOffice na flashdisku zabírají dost místa, takže si musím vystačit s menším AbiWordem. Proč správci neinstalují balík ZDARMA, je mi záhadou. (na to, že nemůžu mít na flashdisku více oddílů (Win zobrazí jen ten první) a ext3, jsem si už zvykl…)
  • Nekompatibilita se světem Linuxu. A to nejen formáty. Z Windows se nepřipojíte na SSH a nezkopírujete soubory přes SCP. Naštěstí je PuTTY a FileZilla.
  • Žádné grafické programy. Prostě si neudělám ani jednoduché úpravy v obrázku. Profesionální grafický editor Malování je k smíchu (nebo v něm prostě nic neumím :-). Ve škole poznamenané Indošem je nefunkční Microsoft Photo Editor. Takže zase portable GIMP.

Je zvláštní, že mi nevadí zastaralé hranaté dekorace oken (neplatí pro „nové“ téma Windows XP, tam nemůžu vydržet ten stříbrný styl (modrý je OK)).

Sdílet

  • 19. 1. 2008 22:44

    Honza (neregistrovaný)

    Ježiš, to je neskutečný blábol...

    V nadpisu vám něco vadí na Windows a potom hodnotíte nějaké programy (které ani vůbec nejsou nějakou pevnou součástí jedné platformy - např. linuxové) a to, že je nemáte ve škole nebo v kavárně. Kdyby ta vaše kavárna nebo škola používala linux a správce se vykašlal nainstalovat tyto aplikace, tak budete nadávat na linux?

    A třešnička na dortě je poslední odstavec. Člověče, už raději nepište - děláte rootu akorát ostudu.

  • 19. 1. 2008 23:03

    Jenda (neregistrovaný)

    [1] Honza
    Asi to vyznělo trochu jinak, než jsem to myslel... Snad ve všech desktopových distribucích Linuxu jsou všechny tyto programy nainstalovány (modernější prohlížeč, něco, co umí s ODF, ssh, GIMP) a mně vadí, že tohle není jednak ve Win hned po instalaci (tudíž potom na všech počítačích automaticky) a druhak, že to správci neinstalují (i když je to zdarma/snadno instalovatelné) a tak ztěžují práci uživatelům...

  • 19. 1. 2008 23:20

    M. (neregistrovaný)

    [2] Jenda Filozofie MS je dodávat jen základ, proto tam některé aplikace chybí. MS dodává vlastní operační systém a není důvod, proč by měli dělat dodavatele konkurenčních řešení ve svém vlastním operačním systému. Komu se to nelíbí má možnost volby si doinstalovat jiné aplikace...nebo si udělá vlastní operační systém :-)

  • 20. 1. 2008 10:27

    Square (neregistrovaný)

    Honza: Ty si tak chytrej az to boli kluku...Namaluj si v malovani billa a dej si ho na plochu ubozaku. Skus napsat neco svojeho ad ti to muzu zkritizovat... Ja s timhle clankem souhlasim a taky me to ser.. Pouzivam linux a kaslu na widle.

  • 20. 1. 2008 11:11

    premek (neregistrovaný)

    Bez ohledu na to, zda (ne)mame Microsoft ci Windows radi, myslim, ze vsichni dobre vime, jak to dopada, pokud Microsoft prida nejakou aplikaci navic - okamzite prijdou zaloby a nutnost takovo aplikaci odstranit.

    Ze Windows uz v zakladu neobsahuji kvalitni graficke nastroje, aplikace typu office, ci cokoliv jineho.... to nebude tak uplne a jenom chyba Microsoftu.

  • 20. 1. 2008 12:06

    Jenda (neregistrovaný)

    Článek opravdu neměl být kritika Win jako takových. Jen mi prostě přijde divné, že v systému za 3000 a kancelářském balíku za další 3000 (i víc) nejsou základní aplikace na úpravu obrázků (nemusí to být funkcionalitou jako GIMP, Pixel nebo Photoshop, stačí něco víc než malování - to se od dob Win 95, nebo snad i 3.1, nezměnilo) a virtuální plochy - ty jsou v jiných systémech snad 15 let.
    V Ubuntu/SUSE/Man­drivě/Fedoře/co­koliv to je zadarmo a hned po instalaci - uživatel párkrát bouchne do enteru (instalace distra), přihlásí se a může pracovat.
    Když se do Windows nainstalují výše zmíněné aplikace + Cygwin + PSPad (nebo Win port VIMu), tak je to použitelný desktop.

    [1] Honza
    V posledním odstavci vyjadřuji svůj pocit z dekorace ve stylu Win 95, že se mi celkem líbí, a že se mi nelíbí jisté téma Windows XP. A vadí vám to "zastaralé"? Zastaralé != špatné.

    [4] M.
    >proč by měli dělat dodavatele konkurenčních řešení ve svém vlastním operačním systému

    Nemyslím, že by ve Windows měl být po instalaci GIMP nebo Firefox (tak jsem to pochopil). Ale když mají tolik času na Aero a jiné věci, tak by mohli vylepšit malování.

    [6] premek
    S Evropskou komisí nesouhlasím, pokuta se mi nelíbí. Bojím se, že pokud by se nějaká distribuce rozšířila, EK začne taky prskat. Asi potom bude muset distributor udělat Ubuntu N, Mandrivu N, SUSE N. A pak mu ještě EK vynadá, že tam je bash, a že lidi, co chtějí používat dash nebo zsh jsou diskriminováni.

  • 20. 1. 2008 13:30

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [7]Jenda

    K té EK : Ono to není až tak jednoduché. Microsoft to dodává jako (někdy těžko oddělitelnou) součást systému Windows. V Distribuci není Linuxem nic jiného než samotný Kernel. Tzn. že se distribuce = Linux + aplikace, knihovny, atd... Takže se domnívám, že se domnívám, že mohou těžko napadat výrobce distribucí, za to že nějakým "nečistým" způsobem rozšiřují Linux

  • 20. 1. 2008 13:33

    Honza (neregistrovaný)

    Kritizovat nějaký systém tím způsobem, že napíšu článek, jak někde v kavárně správce něco nenainstaloval (nebo nenstavil vzhled, který se vám líbí), vyvolává jen úsměv a klepání na čelo.

    Já si vzpomínám, jak jsme na škole neměli můj oblíbený mutt, ale pine. Mám tím pádem psát články, jak je linux naho***, že "v něm" není moje oblíbená aplikace?

    [5] Pane, já jsem fanda opensource i unixových systémů. Ale tyto články skutečně o ničem a úplně absurdní (a to se na mě nezlobte) jim jen škodí.

    ad [7]:
    3000 vám připadá málo? Chtěl byste v tom i photoshop, cad, office, visual studio atd? Prostě některé aplikace a systémy jsou komerční - smiřte se s tím. Lidé si musí nějak vydělávat na živobytí - až si začnete vydělávat vy, tak to sám poznáte. 3000 je mezi námi úplně směšná částka. Jen pro představu - IS, který jsme vyvíjeli v mém předchozím zaměstnání stojí v základní verzi 4 milióny. A úprava, která se dělá třeba jen měsíc může stát klidně další milión. Což je samozřejmě dáno tím, že je to systém pro velmi omezený okruh společností - což zase pro Windows neplatí a proto může stát úplně jiné peníze. IS, který vyvíjíme teď pro státní správu je ještě úplně někde cenově jinde. A jen díky této komerční aplikaci můžu nějak existovat a dovolit si potom po večerech vyvíjet i své (tentokrát již) opensource věci.

  • 20. 1. 2008 14:09

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [9]Honza

    Já nevím, ale jak jsem to pochopil, tak článek nebyl ani tak o Widlích jako o těch, kteří je provozují pro veřejnost (proto tam bylo v nadpisu "(veřejných)" ). Jen špatně formulovaný nadpis.

    Sám jsem ještě v dobách, kdy jsem neměl vlastní připojení, musel chodit na internet do kaváren. V jedné vše bylo řešeno tak, že jste měl nainstalovaný základní systém, počítač byl připojen k internetu a tečka. Nejaké další aplikace, které by jste eventualně mohl potřebovat prostě nebyly. V druhé kavárně byla možnost si takové aplikace doinstalovat. Tak jsem chodil do té druhé.

    Článek byl spíš o tom, že je k dispozici velké množství aplikaci, které mohou provozovatelé těchto systémů pro své budoucí uživatele doinstalovat. Někteří to udělají, jiní nechají uživatele ať si dodají co potřebují samy, ale velká část na to kašle. "Na internet se dostanete, ne? Tak co by jste ještě chtěl..." "Tak nashledanou..."

    Co se týče designu okenního systému, jsme každý trochu jiný a každému z nás, vyhovuje něco jiného.

  • 20. 1. 2008 14:22

    Honza (neregistrovaný)

    [10] Ale to snad záleží jen na správcích těch kaváren proboha - podle toho přece vůbec nemůžeš hodnotit nějaký operační systém. Tak dejte nadpis "Špatná použitelnost stanic v internetových kavárnách" a nezaměřujte článek na Windows. Pokud tedy není v autorově zájmu jsem díky klamavému (ale dodatečně křiklavému) nadpisu sem prostě přitáhnout co nejvíce čtenářů.

    Pokud autorovi vadí vyloženě systém Windows, tak ať napíše jen větu "Windows jsou na hovno" a kvalitativně ten článek bude stejný jak tento.

  • 20. 1. 2008 14:51

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [11]
    Ano, já s vámi do jisté míry souhlasím (viz. první odstavec v [10]). Ale na to se dalo upozornit trochu jinou formou, ne jako v [1]. Podle mě (i jiných čtenářů) to bylo docela zbytečně expresivní.

  • 20. 1. 2008 17:26

    Honza (neregistrovaný)

    [12] To uznávám, pokud se některé slova někoho dotkly, tak se mu omlouvám.

  • 20. 1. 2008 20:54

    alpha (neregistrovaný)

    [11] +1
    Ja taky nemam Windows rad, ale jeste min mam rad nepresne nebo zbytecne informace. Kdyby v tech kavarnach byl Linux, nic by se nezmenilo.
    Mimochodem, ve Win nejde dat vic oddilu na flashku? Tak uz vim, proc skolni pocitace nezerou moje disky - vzdycky jsou pul na pul vfat s ext2fs... Ja jsem kvuli tomu instaloval domu FTP server...

  • 20. 1. 2008 22:54

    daec (neregistrovaný)

    "Žádné grafické programy. Prostě si neudělám ani jednoduché úpravy v obrázku."

    Ooh, jaký byl můj šok, když jsem v MacOS X nenašel ani ekvivalent Kreslení. Ani blbý kroužek jsem do obrázku nemohl namalovat, dokud jsem si nestáhl Gimp a update X11... :D

  • 21. 1. 2008 8:47

    Jarda (neregistrovaný)

    Máte velmi osobitý názor na Winy a požadavky na aplikace, nedivte se proto, že v defaultu není vše podle Vašeho, nic Vám ale nebrání, upravit si Winy k obrazu Vašemu:

    (1) IE7 je lepší prohlížeč než Firefox 2 (rychlejší, provázanější se systémem, pracuje s proprietárními MS technologiemi). Je pravda, že jeho podpora doporučení W3C je slabší a není opensource, 99% uživatelů ale stačí, když rychle a spolehlivě načte stránku. Také Opera je lepší než Firefox (rychlejší, menší, nižší spotřeba systémových prostředků), takže nevidím důvod, proč by na veřejném terminálu měl Firefox co pohledávat. Vyhovuje-li Vám zápasit s jeho rozšířeními, nainstalujte si jej na Váš domácí desktop, většina uživatelů jej ale ráda oželí.

    (2) Virtuální plochy jsou záležitostí Linuxu či *nixu, utility pro Winy, které Vám vytvoří více virtuálních ploch, také existují (jsou i free), takže pokud je musíte mít, nainstalujte si je. Většina uživatelů používá Winy a tudíž není zvyklá pracovat s více virtuálními plochami, nechybí jim.

    (3) Nepodpora "svobodných" formátů Out-Of-Box? MS poskytuje vlastní řešení, řádově používanější (např. DOC vs. ODF) a lépe integrované se systémem (miniatury-náhledy v souborovém správci, prohledávání obsahu těchto souborů, indexování aj.). Proč by měl MS integrovat práci s okrajově používanými formáty do systému?! Kdo s nimi chce pracovat, ať si nainstaluje příslušnou aplikaci, není chybou MS, že Sun dosud nevydal nic jako OOviewer pro ty, kteří si jen chtějí tyto svobodné formáty prohlédnout/vy­tisknout a nemají chuť/místo na instalaci celého OO.

    (4) Nekompatibilita Win vs. Lin? S tím ale člověk musí počítat, když se rozhodne používat minoritní systém. Kdo uvěří PR-blábolům o "kompatibilitě" na úrovni aplikační (opět OO vs. MSO) nebo systémové, patrně velmi brzy procitne :(

    (5) Žádné grafické programy? Co třeba MS opensource editor PaintNET?! Je zdarma a na základní editaci obrázků velmi dobře použitelný. Pravda, Photoshop to není, ale to přece GIMP taky ne, navíc rozhraní a ovládání GIMPU je asi nejmizernější věc, kterou jsem kdy v IT viděl...

    O dekoracích oken netřeba psát, většina zkušenějších uživatelů stejně volí vzhled a la Win2k.

    Resumé:
    Většina toho, co jste popsal jako nedostatky Winů, jde rozchodit velmi jednoduše a navíc jedná se spíš o preference konkrétního uživatele.

  • 21. 1. 2008 12:35

    Solar Energy (neregistrovaný)

    O Filezille jsem nevedel, vyborny program. SFTP v nem bezi rychle, narozdil od WinSCP, ve kterem je SFTP (na rychlejsich sitich) prakticky nepouzitelne (1.2-1.4 MB/sec namisto 10MB/sec na 100mbit siti napr.)

  • 21. 1. 2008 21:05

    Edheldil (neregistrovaný)

    [16] Jarda, dnes 08:47

    Upravit ke svemu obrazu na verejnem pocitaci dost casto nejde, takzesmysl clanku jsem pochopil jako stesk nad tim, ze nejsou nanstalovany volne dostupne programy, ktere by se (nekomu) hodily a misto nich jsou hole windows, ktere toho moc neumi. Doporuceni "nainstalujte si sam" je teda celkem k nicemu.

    (5) Navíc rozhraní a ovládání GIMPU je asi nejmizernější věc, kterou jsem kdy v IT viděl...

    Kecy

  • 21. 1. 2008 23:20

    Matajon (neregistrovaný)

    Ad. prohlížeč, v poslední době se IE7 objevilo ve Windows Update jako normání update, ne jenom volitelný. Takže by se měl automaticky nainstalovat na všech PC s Win XP s nastavenými aktualizacemi (pokud administrátor neurčuje aktualizace pomocí WSUS serveru)

    Ad. virt. plochy: Ano, defaultně nic takového není, ale kolik existuje lidí co na _veřejném_ počítači potřebuje rozdělovat okna do ploch?

    Ad. OO.org: Ne každý správce je dost alternativní na to, aby stahoval a instaloval 100MiB balík kvůli nějaké promili uživatel.

    Ad. Win vs. Linux: Na FTP máte v defaultní instalaci konzolový nástroj ftp.exe a podporu FTP ve Windows i IE.

    Ad. grafické programy: viz výše zmiňovaný Paint.NET

  • 22. 1. 2008 8:19

    Jencek (neregistrovaný)

    [18] Jarda článek nepochopil, ale není se čemu divit, když nepochopil ovládání programu GIMP. Photoshop to není, naštěstí pro mě a mnoho dalších.

  • 22. 1. 2008 8:51

    BruXy (neregistrovaný)

    Kolik lidí potřebuje rozdělovat okna do ploch? Evidentně jsou to lidi, kteří mají potřebu naráz otevřít více oken a nebaví je se s tím šudlit na jedné ploše. Virtuální plochy je věc na kterou si hodně lidí rychle zvykne. Bohužel průměrný uživatel co k PC přistupuje jako k automatiké pračče, mnohdy ani neví, že něco takového existuje nebo že by mohl požadovat určitou funkčnost.

    Je to podobné jako s kopírováním pomocí označím levým a pastnu prostředním. Proti tomu je mačkání CTRL+C, CTRL+V naprostá onanie, navíc ve chvíli kdy Win z nějakého důvodu text nezkopírují. Třeba Win98, které jsem před lety používal, to dělali běžně a z některých dialogů se muselo kopírovat přes nabídku pod pravým tlačítkem, klávesové zkratky fungovali nějak nedeterministicky. Jak jsou na tom Win teď nevím.

    GUI Win také chybí možnost zarolovat okno do horní lišty. V případě, že třeba se mrknout "pod okno" tak dvojklik na liště a jeho srolování je mnohem rychlejší něž přejet kurzorem na minimalizaci a poté zase přejet na panel a okno zobrazit.

    Tady popisuji pár příkladů vztažených k mé osobě. Každý používáme počítač trochu jinak, máme jiné návyky a zlozvyky. A pak když člověk zvyklý hrát na klávesnici jako na klavír (tohle přirovnání použil jeden člověk když mě viděl editovat ve ViMu) a sedne si k něčemu jinému, tak zuby začnou skřípat.

    Mimochodem pořád nechápu, co některým joudům vadí na tom, že okna GIMPu nejsou dokována uvnitř jiného velkého okna? Je to proto, že nemáte možnost si otevřít novou virtuální plochu jen pro editaci s GIMPem? Pochybuji že je tady někdo takový odborník, že by byl schopen říct, že je na tom cokoliov špatně a podpořit to řádnou argumentací (např. vedl uživatelský test s 20 uživateli :). Pokud někdo pro posouzení obecnosti vychází pouze z vlastní zkušenosti, pak nemá co říkat.

    Mimochodem znáte někdo Winutuxu? Roste to zde:
    http://winutuxu.fr.ma/ Podle všeho někdo vzal WinXP SP2 a udělal z toho jedno CD "distribuci" co připomína Ubuntu a obsahuje v základní instalaci spoustu aplikací, tak jak známe z Linuxu :) Docela by mě zajímalo, zda to už někdo vyzkoušel.

  • 22. 1. 2008 10:13

    Martin (neregistrovaný)

    [4]: Kdyz MS tyto veci do zakladu neda, tak je spatnej. Kdyz je tam da, tak je zase spatnej, ze zneuziva monopolu a likviduje trh.
    Meli byste si, mili tucnaci, udelat napred poradek ve svem mysleni a pak zvracet blbosti.

  • 22. 1. 2008 10:24

    Jarda (neregistrovaný)

    [21]: A z čeho, když ne z vlastních zkušeností, bych měl při posuzování aplikace XY vycházet? Z trollování lamek v diskuzních fórech, kde se papouškují názory bez vlastní reálné zkušenosti?! Ke Gimpu: Vadí mi, že zavádí vlastní (tzn. jinými aplikacemi nepodporovaný) systém ovládání, který vyžaduje návyk. Vyspělé systémy (OS X, Winy) směřují k unifikaci vzhledu i ovládání aplikací běžících pod nimi, Linux je spíše zoologická zahrada a portovaný GIMP jeden velký samostatný zvěřinec...

  • 22. 1. 2008 12:29

    Unc (neregistrovaný)

    [22] Milý Martine, možná byste si měl napřed zjistit, co přesně je MS vyčítáno, než začnete papouškovat jeho propagandu.
    Ale chápu, že je to takto pro vás mnohem jednodušší.

    Krom toho, na tapetě zde není ani tak MS jako takový, jako spíš velmi laxní přístup mnoha provozovatelů veřejných počítačů s Internetem (kavárny, školy).

  • 22. 1. 2008 14:21

    Martin (neregistrovaný)

    [24] Mily Unc, rozhodnuti EK ohlede Media Player jsem si precetl. Stejne tak jsem si precetl spousty studii o neprodejnosti Win XP N, Vista N, ktere Media Player nemaji.
    Tento post je psan stylem, ze ve Windows maji byt aplikace jako GIMP (misto MSPaint), prohlizec Open Office dokumentu (proc by MS podporoval konkurencni produkt, kdyz dodava viewer pro sve office???).
    Uz vidim spolecnosti jako Sun, jak bezi s zalobou na MS k EK, kdyby MS pridal do zakladni instalace Windows napr. prohlizec office dokumentu.

  • 23. 1. 2008 16:00

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [22] Milí Martine

    Jen by mne zajmalo, který linuxák řve kvůli tomu, že M$ nedává do widlí konečně MP. Mimochodem Sun Microsystéms sice významně podporuje Linux, ale pokud vím tak to není její hlavní zájem. Sun má např. Solaris. Javu, Open Office a Star Office a to je pokud vím její hlavní zájem. A mám takový pocit, že hlavně z tohodle hlediska Sun tu zmiňovanou žalobu podal. Hlavně, že se našel důvod proč se trefit do tučňáků. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.

    A pokud vím nikde nebylo psáno, že do Widlí musí být Explicitně rván GIMP, ale že existují alternativy pro určité obory IT, jako např. GIMP, které mohou admini veřejných systémů bez jakýchkoliv problémů instalovat, když už to nedovolí jejich uživatelům.

    Tady v této diskuzi se totiž vůbec nejedná o M$.

  • 10. 2. 2008 23:06

    Alabama (neregistrovaný)

    Jen poznámka ke GIMPu - opravdu to není výkřik jednotlivce, na jeho ovládání si stěžují spousty lidí, především těch, kteří jsou zvyklí pracovat s jinými grafickými nástroji. Dokonce vznikla na tato téma jakási internetová petice. Osobně mi ovládání GIMPu nevadí, protože nic jiného podrobně neznám a především se grafikou neživím, takže mě nějaká minuta navíc strávená blouděním mezi okny nezabije. Pár grafiků ale znám (pracují ve Photoshopu, jenže to právě skoro každý profík) a ti prostě nemohou najednou začít používat něco, co se ovládá úplně jinak, než to co znají.

  • 23. 2. 2008 20:48

    milboy (neregistrovaný)

    ,,Bruxy,, tu pisal o winutuxu {http://winutu­xu.fr.ma/} a ja som si ho stiahol, vyskusal , pripojil sa k microsoftu, stiahol som aktualizacie , vrat. genuine a div sa svete , mam legalny system.. Obsahuje iba licencne free programy a je to akysi podivne cisty WinXP akoby zbaveny zavislosti na microsofte.. s linuxom nema spolocne nic iba to ze pouziva ciste programy s exe subormi , ako aj ReactOS ale to je trochu ina kategoria , kde je budovany OS system od zakladov na vlastnej licencii... aj ked microsoft ma aj z takychto projektov urcite obavy, aby sa to prilis nedarilo..