Hlavní navigace

Nasazení Linuxu ve škole

13. 4. 2008 20:07 (aktualizováno) Jan Hrach

Ve škole byly nefunkční 4 internetové kiosky. Oficiálně byly nefunkční proto, že se k nim prý děti chovaly špatně. V zákulisí se ale proslýchalo, že to náš win-only admin neumí nakonfigurovat.

Nově nastoupivší učitel informatiky a také paní hospodářka chtěli, aby se to rozchodilo. A protože se tradovalo, že je tam nějaký nepřívětivý divný systém a o mně se začalo rozhlašovat, že rozumím Linuxu, nový učitel mě požádal, jestli bych se na to nepodíval.

Po zapnutí na mě dýchla nostalgie – Mandrake 9.3 s jádrem 2.4.něco, KDE 3.1 a tak vůbec. V jednom stroji P4 3,2GHz, 512MB RAM a 80GB disk byly 4 grafické karty a v USB čtyři klávesnice a čtyři myši. Mile mě překvapilo, že to najelo a dodaná hesla včetně roota fungovala. Méně milé už ale bylo, že tam byla nějaká prehistorická Mozilla, která se k prohlížení dnešních stránek moc nehodí. Připojení k internetu nefungovalo. Náš admin totiž úplně zrušil NAT a všechno jde jen přes proxynu. Následovalo přihlášení se k nějakému win-stroji v síti a opsání nastavení proxy z Exploreru. Potom jsem tou Mozillou stáhl statickou binárku Firefoxu a rozbalil. Vytvořil jsem ikonky na ploše a bylo.

Teď jak se s tím vypořádaly děti. Dělí se na 11 skupiny:

  • Proč tady sakra nejsou Windows, měl jsi tam dát Windows, na tomdle přece nic nefunguje atd. – Na začátku brblali, ale část z nich ty stánky po chvíli začala používat.
  • >Je tady Internet? >Jo. >A kde? – Netechničtí si myslí, že když na ploše není modré É, tak jsou bez „internetu“. Ani se tomu nedivím – škola jim vtlouká do hlavy, že jediné programy na světě jsou „Internet“, Word a Excel.
  • Jé, tady je Mozilla – velice mě překvapilo, že asi tak 40% osmáků a deváťáků zná Mozillu nebo Firefox. Pro komunitu je to určitě dobrá zpráva.

Jinak z technického hlediska: load se při intensivním browsdání 4 dětí pohybuje kolem 0,8 – 1 a RAMěť je plná tak z 80% (bez bufferů). Vyzkoumal jsem, že nejvíc CPU času žerou webové hry typu Travian a webmaily – spousta malých obrázků a stránka se po každém kliknutí celá vykresluje znova.

Hospodářka se odmítla učit krásné root heslo a tak jsem nastavil vypínání cronem každý den va 4.

A ještě fotka:

080304_105758.jpg

Sdílet