Hlavní navigace

ReleaseForge, neocenitelný pomocník

27. 1. 2012 9:28 (aktualizováno) Pavel Císař

Máte projekt na SourceForge? Ano? Pak se vám určitě bude hodit program ReleaseForge.

Firebird 2.0 byl vypuštěn do světa během mezinárodní konference v Praze, a to v přímém přenosu, přímo před zraky všech účastníků konference. Řada lidí se mě poté ptala, jaký že to udělátor jsem to vlastně použil místo proklikávání se administrátorskými stránkami projektu na SourceForge. Jednalo se o program ReleaseForge.

ReleaseForge je GUI (používá Qt) open source aplikace napsaná v Pythonu, určená pro administrátory projektů hostovaných na SourceForge, která značně usnadňuje a zrychluje vytváření nových a úpravy existujících Releasů, tedy publikování souborů přes celosvětovou síť zrcadlících serverů SourceForge. Při publikování musíte soubor(y) nejprve nahrát na FTP server, a následně musíte pomocí webového rozhraní SourceForge vytvořit Release, nadefinovat příslušné parametry, přiřadit soubory z FTP, nahrát Release Notes a Change Log atd. Poměrně zdlouhavá a protivná práce, obzvláště pokud ji děláte často. S ReleaseForge vám postačí vyplnit dva formuláře, a o zbytek už se aplikace postará sama. Od verze 0.8.0 (aktuální je verze 1.1) nabízí ReleaseForge i integraci s oblíbeným portálem Freshmeat.

ReleaseForge používám na publikování souborů Firebirdu k všeobecné spokojenosti již něco přes rok, a doposud jsem nenarazil na jediný problém.

Sdílet