Hlavní navigace

Vývoj PowerConsole nabírá obrátky

24. 1. 2012 11:46 (aktualizováno) Pavel Císař

Už je to nějaký ten pátek co jsem zde představil projekt PowerConsole. Díky pracovnímu vytížení celý projekt poněkud usnul, a dlouhou dobu se vůbec, ale vůbec nic nedělo. Změna přišla před dvěma měsíci, kdy se díky chystaným změnám v aktivitách naší společnosti stala práce na PowerConsoli téměř přes noc jedním z mých prioritních úkolů. A protože mě práce na tomhle projektu neskutečně baví, výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat.

PowerConsole je konečně (ve verzi 0.7) v obecně použitelném stavu a náležitě zdokumentována, včetně popisu tvorby nových příkazů. Stále se sice nejedná o zamýšlenou finální podobu, ale jádro je stabilní a zveřejněná rozhraní pro tvůrce příkazů by již neměla doznat změn. Další verze by měly pouze rozšiřovat možnosti stávajícího jádra, ale do vydání verze 1.0 která bude obsahovat i (alespoň jednu) GUI inkarnaci je zde stále určitá možnost že ještě dojde na drobné úpravy UI rozhraní dostupného pro příkazy.

Pokud si budete chtít PowerConsoli vyzkoušet, budete potřebovat Python 2.5 nebo 2.6 s instalovaným balíkem setuptools. Pokud setuptools ještě nemáte, nainstalujete ho nejlépe spuštěním následujícího skriptu. Samotnou PowerConsoli pak nainstalujete z příkazové řádky pomocí  easy_install PowerConsole.

Samotná PowerConsole toho ovšem oproti běžnému interpretru Pythonu mnoho navíc nenabízí. Její možnosti vyniknou teprve s nainstalováním (nebo vytvořením) uživatelsky definovaných příkazů a vizualizací. Pokud vládnete Pythonem, můžete si poměrně snadno vytvořit svá vlastní, pokud jím nevládnete, pak vás možná vyzkoušení některého z existujících rozšíření přesvědčí, aby jste si ho osvojili.

V současnosti jsou k dispozici dvě rozšíření: balík pro práci s databází Firebird (pwcfb) a balík pro QA tým Firebirdu (pwcfbqa). První z nich sice ještě není zcela dokončen, ale i ve stávající podobě může demonstrovat některé možnosti PowerConsole. Druhý balík je sice plně použitelný, ale asi vás příliš nezaujme, pokud ovšem nechcete sami spouštět testy proti Firebirdu, případně nepoužíváte testovací systém QMTest pro testování svých projektů.

Oba balíky najdete na http://www.ibphoenix.cz/pwc/download/ a k jejich instalaci budete opět potřebovat setuptools. Protože zatím ani jeden z nich není registrován na PyPI, budete muset při instalaci přes easy_install specifikovat parametr -f s uvedeným URL.

Na závěr pár ukázkových příkazů které můžete použít po nainstalování balíku pro Firebird

help connect connect 'employee' user 'sysdba' password 'masterkey' select * from country; xshow procedures xshow tables list name,owner_name in db.tables list name in (t for t in db.triggers if 'POST_EVENT' in t.source) list name in (i for i in db.indices if i.unique)

Pozn.: Příkaz XSHOW bude brzy odstraněn a jeho funkcionalita integrována přímo do standardního příkazu SHOW.

Odkazy:

PyPI: http://pypi.python.org/py­pi/PowerConsole/0.7

Web: http://www.ibphoenix.cz/pwc

a    http://www.firebirdsql.or­g/index.php?op=devel&sub=pyt­hon&id=pytools

Download: http://www.ibphoenix.cz/pwc/download/

Sdílet