Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Linux mi doma šetří peníze..., ale co firma?.

  • 7. 1. 2014 15:31

    Petr Tvaróg (neregistrovaný)

    @64: Bleky, ale můžeš, můžeš. A budeš se divit, těm kterým jsem převedl Ubuntu OSX a pak si jej vyzkoušeli, když zjistili, že to funguje ještě jednodušeji a rychleji než WXP/7 neváhali.
    Ale většinou přestali pak tito lidé řešit zásadní IT otázky se svou kamarádkou, sousedkou, či "Frantou" se kterým probrali už celý parlament v hospodě.
    Mají-li otázku či potřebu, zvednou telefon a zavolají svého IT, který jim rychle a bez otázek jejich potřebu vyřeší. 2-3x ročně mě zavolají abych to "vyčistil" (většinou od prachu, ale ji nějaká aktualizace, či čištění místa na disku) a prostě to používají stejně jako myčku, pračku či vysavač.
    Neřeší "technologické" problémy driverů, že to tu FlashUSB nevezme, že tiskárna nějak nejde...

    A prostě komunikují s těmi jinými lidmi o jiných věcech, zajímavějších, než o tom, že ten krám hučí, nejede, startuje ten PC 4-10 minut, furt tam bliká nějaký antivirus a pod.

    Ale jak jsem už několikrát psal. Nikomu linux nevnucuji. Pokud někdo projeví zájem ukážu co to umí. A protože to u těch lidí používám sami se ptají, proč mi na tom starém, odřeném laptopu to jede tak rychle. Proč ty jejich zavirované soubory v klidu kopíruji, že si to nezaviruji. Že když zapomenou heslo k tomu "zabezpečenému" účtu v WXP/7 tak jim v klidu překopíruji soubory na jiný HDD. A pak se ptají kolik že mě ty programy vlastně stály, když je mám legálně.
    A odpověď že nic... je docela překvapí.
    Takže je-li to domácí použití, neinstaluji nějaké pofiderní čornuté MSOffice ale legální LibreOffice. Když mají zbořený OS Windows, a nemají od něj legální kód tak v klidu jim dám Ubuntu OSX a tito lidé s počítačem jedou nadále v klidu.
    A pokud trvají na MS Windows tak hold je to stojí dalších 1590Kč za legální licenci.
    Ostatní aplikační software ale nemají-li koupený tak buď opensource a nebo musí koupit.

    A jinak perlička. K tomu řediteli jak píšeš.
    Jo když pak, po jedné podobné instalaci UbuntuOSX, jeden starší pán došel za svým šéfem co si koupil zrovna nový MacProbook a jásal nad OSX ale nevěděl kde se safra připojuje ta wifi, v klidu udělal klik klik a nastavil. Neboť tohle je prakticky totožné... a jeho šéf jen zíral...
    A ta firma dneska je už celá na OSX, MS Windows má už jen pouze účetní. A to jen proto, že prostě šéf nechce měnit účetní SW.