Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku HTML tabulky na web: jiný úhel pohledu.

  • 26. 10. 2012 13:24

    Riff (neregistrovaný)

    "Které kroky máš konkrétně na mysli?"

    -- Nevím, jestli o tom víš, ale je možné najet kurzorem na levý nebo pravý okraj okna(ono to tedy funguje i na horním a dolním okraji a i v rozích), na tom okraji okna obvykle dojde ke změně kurzoru a je možné šířku okna změnit. Responsivní web se takové změně přizpůsobí, což se při rozpětí 320px až například 1140px neobejde bez zásahu do rozložení prvků. To se většinou děje v několika krocích.

    "dovolím si připomenout, že bohužel HTML nijak nereflektuje to, že tabulky původně nebyly určeny jenom pro tabulková data, Netscape je zavedl právě kvůli komplikovanějšímu strukturování stránek."

    -- V draftu pro HTML 3.0 se sice opravdu píše, že tabulky můžou být použity i pro layout, ale jedním dechem se k tomu dodává, že hlavní význam jejich zavedení je prezentace tabulkových dat, které se do té doby daly rozumně prezentovat jedině pomocí elementu , který je k podobným účelům nevhodný. V roce 1995 jistě z důvodu nedostatečných schopností HTML dávalo smysl zneužívat datovou stukturu pro layout. Jenže to je SEDMNÁCT let zpátky a zneužití tabulek pro layout bylo i tehdy jenom z nouze ctnost, nikoliv záměr.

    "co se týká zrakově postižených, tak bych řekl, že pro ně jou na stánkách závažnější potíže, např. stránky, na které se není možné dostat, neboť odkaz na ně je ukrytý někde v nabídce stránky, udělané tak, že ho čtečka nerozluští"

    -- Konkrétně tohle krásně řeší element .

    "ať je to jak chce, prohlížeče i vyhledávače se stejně budou muset poprat i s nehtml5 stránkami. Ty prostě jen tak nezmizí, jenom proto, že to někdo řekne. A autoři starších stránek nebudou stránky předělávat jenom proto, že se objevilo HTML5."

    -- Staré stránky jistě jen tak nezmizí, ale když bude vyhledávač vědět, co a kde přesně na stránce má jaký význam, tak to bude z hlediska SEO nezanedbatelná výhoda.

    "Čtenář si tak může nastavit šířku textu tak, aby se mu text četl dobře."

    -- No dobře. Ale upřímně - kolik lidí to tak dělá? Design se zpravidla cílí na většinového uživatele a jistou roli tady hraje i vzhled stránky.

    "Stejně tak budu i nadále používat tagy FONT, CENTER, B, I, ... protože prostě v některých případech je jejich použití rozumné. Nebo jaká je výhoda SPAN CLASS="červený_tex­t" proti FONT COLOR="red"?"

    -- Když budeš mít například u všech nadpisů color="red", tak pro změnu na padesáti stránkách musíš ve všech padesáti stránkách najít všechny nadpisy a u každého z nich upravit atribut color. Mě postačí úprava na jediném místě v CSS. Do budoucna přiděláváš práci nejen sobě, ale hlavně těm chudákům, co to budou muset upravovat po tobě.

    Je vidět, žes prostě zamrzl někde v historii. Pořád opakuješ argumenty typu "před patnácti lety se to dělalo takhle a tak je to správně, tak to má být". Žij klidně dál v historii, ale nesnaž se pořád ostatní přesvědčovat, že je to v pořádku.