Hlavní navigace

Proč zvolit Mac OS X?

21. 8. 2007 12:40 botanicus

Když jsem naposledy psal o svém macíku, objevily se zde názory, jako že mě radost z nové hračky časem přejde. Mohu vás ujistit, že zatím nepřešla a když kamarád chtěl, abych mu na jeho blog napsal něco o Mac OS X, neváhal jsem. Textík je míněn jako jednoduchý, stravitelný úvod do Mac OS X pro lidi, kteří o něm tuší spíše málo, takže jsem se vyhnul jakýmkoliv složitějším otázkám jako třeba problematika implementace Spotlightu, Spotlight z příkazové řádky, formát macochistických aplikací a podobně. Prostě krátký ukázkový textík s mnoha screenshotama, kdo chcete, račte vstoupit.

Sdílet

  • 22. 8. 2007 8:59

    Pavel Szalbot (neregistrovaný)

    Nadšení mě nepřechází ani po roce a začínám se smiřovat s tím, že lepší desktopový systém v dnešní době neexistuje.

  • 22. 8. 2007 9:09

    corwin78 (neregistrovaný)

    Tak jsem si to přečetl. Jabka se mi celkem líbí, ale stejně se nemohu zbavit dojmu, že většinu těchto funkcí mi dá i můj Linux s KDE. Samozřejmě to není naservírováno na stříbrném podnose, tak jako v MacOS X, ale já mám raději, když se v tom mohu trochu povrtat. Btw. Dashboard je velmi povedená věc a od té doby co to Apple uvedl doufám, že se objeví i v KDE4.

  • 22. 8. 2007 10:00

    Jakub Šťastný (neregistrovaný)

    [1]: naprosto souhlasim.
    [2]: no ano, spoustu tech veci dokazes i v Linuxu, jenze jednak jeste vetsi spoustu asi nedokazes a hlavne i to, co dokazes Te zpravidla bude stat nekdy pomerne znacne usili. Ono kdyz uz jsme u toho, pres Beryl muzes mit uz i expose ... A co se KDE 4 tyce, jsem zvedav. Ja jsem se s KDE nikdy skamaradit nedokazal, i kdyz vim, ze ma nektere uzasne vlastnosti. Jsem zvedav, jak to KDE 4 zmeni, bohuzel ta filosofie KDE, tj. narvat vsechno nabidkama, tlacitkama a podobne, to se asi nezmeni :/ A doufam, ze QT aplikace budou vypadat konecne trochu k svetu.

  • 22. 8. 2007 14:47

    cervik jablecny (neregistrovaný)

    Jablka jsou mi sice velmi sympatická, dokonce jsem jeden čas uvažoval, že bych si jedno pořídil, ale při porovnání toho co v ČESKÉM PROSTŘEDÍ nabízejí s běžnou linuxovou distribucí běžící na běžném hardware dosti výrazně ztrácejí.

    Ne ani kvůli Mac OS X, ten je po uživatelské stránce opravdu povedený (jeho z mého pohledu jedinou zásadní chybou je, že není celý open source - ne kvůli nějaké ideologické zaslepenosti, ale proto, že jsem svého času rád používal OS/2, kterou IBM zařízl a skončila - kdyby měla otevřený kód, mohla existovat dodnes... A když Apple přestal vyvíjet vlastní hardware [balení pc do hezkých krabic za vývoj HW nepovažuji, škrtl v názvu Computer a prodává víc MP3 než počítačů, nedivil bych se, kdyby OSX byl časem nahrazen Vista nebo jejich nástupcem s iLife suitem... A v té chvíli bych jablíčkářem být rozhodně nechtěl, i když Steve by to jistě nějak vysvětlil :) ).

    Nicméně, ten skvělý OS X není celý přeložen do češtiny (je třeba dokupovat lokalizační cd a to poměrně složitě [srovnáno s běžnou linuxovou distribucí, kde prostě při instalaci zvolím češtinu a je to celé česky] instalovat, česká nápověda není vůbec - což pro řadu lidí vylučuje jeho použití a hlavně to, že prodejci svoje jablka patrně považují za hyperluxusní zboží pro snoby, protože přístup k zákazníkům /"Když si s klávesnicí nekoupíte počítač, prodáme vám ji za cenu půlky počítače!"a "Češi jsou asi nejbohatší národ na světě, proto tady ty jabka budem prodávat dráž než kdekoli jinde!" a "Dva roky záruky jsou luxus, musíte za to připlatit!"/ je jinde nevídaný.

    Linux navíc v posledních letech na desktopu velmi vyspěl, v podstatě není nic, co by mi v něm chybělo - expose je pěkné, ale já si vystačím s virtuálními plochami, vyhledávání mám taky a na instalaci nemusím mít pohodlné DMG, když mám pohodlnější apt-get a yum.

  • 19. 3. 2008 21:01

    B!LD (neregistrovaný)

    :) OSX nahrazen Vista ? Opravdu si nemyslim, ze by Apple presel na OS o kterem pochybuje 75 procent uzivatelu a 10 jej obhajuje :). A ten zbytek patri nam, uzivatelum UNIX-u a LINUX-u.
    Cestina je opravdu "problem", zejmena pri aktualizaci....., kdy ztraci svuj komfort, proto vetsina uzivatelu misto lokalizace vyuziva pocestenych aplikaci (a neni jich malo). Disk, pamet atd. si vymenite sami a jsou stejne jako v PC, takze proc kupovat HW za vyssi ceny. Pokud narazite na cenu tenke hlinikove klavesnice, verte, ze jsem ji koupil za cenu 1400,- s DPH a bez pocitace, premrstena cena..... to je hanba prodejcu.