Hlavní navigace

Názor ke článku Ziproxy od Alim - [10] To nemáte pravdu. PNG je sice bezztrátová komprese,...

  • 19. 7. 2008 11:42

    Alim (neregistrovaný)

    [10]

    To nemáte pravdu. PNG je sice bezztrátová komprese, ale používá vlastní algoritmy. Přečtěte si tu na rootu články o grafických formátech.

    Obecně lze říci že každý formát se hodí na něco jiného. Pokud potřebujete brzztrátovou kompresi obrazu, je PNG většinou nejlepší volba. Pokud vám ale na ztrátě nezáleží, je v některách případech lepší JPG v některých PNG. JPG se hodí na fotky, tam ho asi stěží bude PNG dohánět, ale třeba na grafech nebo schématech, které máte nakresleny jen několika barvami a ještě k tomu jsou tam velké plochy stejnou barvou, tak tam bude PNG určitě daleko úspornější než JPG.

    Příklad:
    Když skenuji nějaké černobílé texty tak skenuji opravdu černobíle (1 bitové barvy). Pokud takto naskenuji A4 na 500 DPI a uložím to jako PNG, tak obrázek bude mít jen pár kB, když ho ale uložím do JPG, bude to mít třeba i 1000x více (podle míry komprese - ztráty dat).

    Takže ve výsledku, bych rozhodně PNG nekonvertoval do JPG. Do PNG ukládám obrázky k tomu vhodné a konverzí do JPG se vám ten obrázek jen na disku zvětší.