Hlavní navigace

Názor ke článku Testovanie distribúcií, profesionalita alebo amatérstvo. od Robert Smol - Nejak jsem v tom flameu, za ktery osobne...

  • 26. 8. 2008 21:33

    Robert Smol (neregistrovaný)

    Nejak jsem v tom flameu, za ktery osobne povazuji odopovedneho anonyma LO prispevkem [11] ( co z toho byla konstruktivni pripominka do debaty opravdu nechapu, podivejte v co se to zvrhlo) ztratil.

    toto je tedy pro LO: Jste na rootu, tady je skupina lidi, ktere zajima Linux/Unix/Open source a deni kolem nej. Nas opravdu nemusite presvedcovat jak jsou windows skvele, jak funguje hotlina. Vetsina z nas si umi udelat nazor sama. Samozrejme nas zajima co ma Windows dobreho, z ceho se da poucit, takove prispevky jsou vitany. Ale nepotrebujem vysvetlovat ze DOS umel 8.3, windows umi unicode, ze je Linux psany amatery, jak je nekoncepcni a tak dale a jak je MS skvely. Vazne, za celou dobu co se pohybuji v IT (cirka 15 let?) jsem potkal asi tak 5 lidi co si mysli, ze firma MS je skvela (z toho 3 s nicim jinym neumeli). Kazdy druhy prispevek zde je nyni od Vas, kazite celou diskuzi (nikdo to necte ;). Pritom nektere vase prispevky (treba u diskuze k ISO certifikace OOXML) maji svou hodnotu.

    Zkusim jen vecne jeste zareagovat na body co jsme spolu rozebirali:
    [20] LO: Kvalita Linuxu jde určitě s časem nahoru. Problém je v tom, že to jde velmi pomalu.
    -- ciste subjektivni nazor, ja mam opacny. Jeste pred tremi lety jsem se trapil s Gentoo na desktopu, dneska mam na laptopu uptime 30 dni a suspenduji (do pameti) denne, instalaci provedl loni a o system se staram tak 5 minut tydne (uklid plochy).

    [20] LO: Ta svoboda je iluzorní záležitost - mohl jste si všimnout, že cílem FSF je, aby byl svobodný SW, nikoliv uživatel.
    -- tak tady si opravdu nerozumime. Podle mne jde totiz hlavne o svobodne uzivatele. Jde o to mit volbu. FSF se snazi vytvorit ekosystem, kde maji vsichni moznost pristupu k informaci (napriklad pomoci GPL). Jak s ni nalozi je uz jen dusledek toho, ze k ni maji pristup. Open source (volny pristup k informacim) je alternativa k uzavrenym systemum postavena na jinych idejich a procesech. Je uspesna. Prikladem budiz GNU/Linux (a dalsi), system ktery je otevreny a tezi z principu sdileni kodu. Ale kdo z toho bude tezit HLAVNE? No prece koncovy uzivatel (nyni jsou koncovym uzivatelem firmy, ktere nasazuji open source). Za cas to bude bezny uzivatel pri praci s PC. Ten bude mit vzdy volbu, zda-li se rozhodne pro system od firmy MS ci Apple ci se mu zalibi ovladani/vlastnosti nektereho z GNU/Linuxu. Ne vsichni maji dost penez aby si nakoupili ten nejkvalitnejsi komercni software, dosti z nim pro sve potreby Linux bude uplne stacit (ted mluvim o sobe, pocitac mam na praci). Je to o volbe.

    Nyni uz jen rychle ke GIMPu.

    [20] LO: "Gimp je zdarma, kdežto Adobe Photoshop stojí desítky tisíc Kč. Logické by tedy bylo nahradit drahou aplikaci tou aplikací zdarma."

    Porad nevim, kde jste vzal, ze GIMP musi nahradit/byt stejny jako Photoshop. Linux/open source neni nastupce, je to alternativa (tohle je asi to, myslim si, kde si nazorove nerozumime). Jsou lide (napr: Jakub Steiner ala jimmac), kteri ho pouzivaji denne (a kouknete na jeho praci!) a nestezuji si (anebo ano, ale konstruktivne).

    [20] LO: "Obdodně lze mluvit o Linuxu, MySQL, a dlouhé řadě dalších. Jejich kvalita je tak mizerná, že to žádná úspora za licence nevyrovná. "

    Tak tady jsem nabyl dojmu, ze bud tyto veci neznate a nevite o cem mluvite (coz je v poradku) nebo zamerne vytvarite flame. Necham to na redakci Roota, ja uz se dale k veci vyjadrovat nebudu.