Hlavní navigace

Uvidím někdy já to co ty..?

23. 9. 2008 21:22 (aktualizováno) antonin bernhardt

Tak jsem si dnes přečetl asi tři roky starý článek na LinuxExpressu o používání Linuxu u Drážní inspekce (DI). A srdéčko mi slastně tlouklo. A říkal jsem si, že tohle je jedna z cest, jak u Českých Drah ušetřit nějaký ten peníz na nákladech. Asi už to znáte, jak to dopadlo. Z těch komentářů pod článkem se toho dá vyčíst hodně nebo také málo. Ale tím se dnes zabývat nechci. Odkaz: http://www.linuxexpres.cz/bu­siness/linux-v-drazni-inspekci
Celý problém mi dost připomíná jistou událost v americkém automobilovém průmyslu. Byl o tom natočen i film, jehož jméno si nikdy nebudu pamatovat, takže ve zkratce. Jistý inženýr vynálezce navrhnul a posléze i vyrobil automobil (osobní), jehož parametry značně převyšovaly v té době běžně vyráběnou produkci zavedených automobilek, hlavně co se bezpečnosti a jízdních vlastností týče. Rozjel tedy klasickou inzertní akci i s předběžnými objednávkami, které by mu pomohly překlenout finanční problémy se zahájením výroby.. Potud OK, normální volná soutěž. Když ale zavedené firmy viděly nebezpečí, šouply jeho firmu před soud s nějakým tím folkloristickým americkým zákonem. A soud mu obstavil účty a on nemohl vyrábět. Nakonec přeci jen dal dohromady celých požadovaných padesát kusů automobilu, které majestátně předjely až před budovu soudu, ale to už stejně ničemu moc nepomohlo, takže dodnes jsou tyto kusy vzácnou sběratelskou raritou, ale pan inženýr se po zbytek života věnoval už něčemu jinému. Tolik film, podle skutečné události.
Myslím, že i MS dnes představuje dobře zavedenou firmu, která se bude bránit jakékoli konkurenci. Sice firmu občas někdo žene před soud a občas se tomu dá i něco nařídit, ale ve své podstatě to bylo zatím k ničemu. Nebudu mluvit o jeho krajně nestandardních standardech, které se průběhem času standardem staly i bez nějakých oficiálních certifikátů. Budu mluvit o tom, že i kdyby tento postup poškodil jen jediného člověka, který pracuje se standardním a certifikovaným formátem, (což se dnes a denně děje  a doplatila na to nejen Drážní Inspekce), pak se přesně dostáváme k nekalé soutěži nebo chcete-li ke zneužívání dominantního postavení na trhu, čili monopolu. Proč? Protože dokument NENÍ aplikace a pokud je tento DOKUMENT určen veřejnosti či má i jinak informační charakter, měl by být ČITELNÝ ve VŠECH běžně používaných OS používajících elektronickou podobu dokumentů. A teď budu hádat: existuje někde nařízení, zákon nebo vyhláška, která by striktně nařizovala používání formátu .DOC nebo .XLS dokumentů ? Nebo je to jen na základě DOPORUČENÍ? A pokud ano, uvědomuje si nařizovatel, že dochází k DISKRIMINACI části obyvatel? Že by tedy měl doporučit formát dostupný všem, jako je třeba .RTF či jiný mezinárodně uznávaný formát? MS v žádném případě NEMUSÍ uvádět specifikaci svých formátů. A pokud nechce, nemusí být s ničím kompatabilní. Ale vládní úřad či všechny ostatní instituce udržující styk s veřejností si nemohou myslet, že svahilština je, pokud nařízeno „shora“, běžným úředním jazykem v naší zemi. A tak by mne zajímalo, kam by to vedlo, kdyby si všichni uvědomili, že používání nestandardních formátů vede časem k problémům se zpětnou kompatabilitou archivních materiálů (nemluvě o vynaložených prostředcích na jejich převod do aktuálního formátu), což zajisté oceňovali studenti na dobrých brigádách (vezměme si třeba DOSovské archivy s kódováním 852, posléze 1250 windows a nakonec UTF-8 a to ještě okořeněno tím, že ani Office různých řad nejsou kompatabilní). Když pominu, že to mnoha lidem přináší obživu, tak je to jinak na h…
Vznesené námitky stylu „kup si windows a Office“ jsou sice pravdivé a hezké, ale proč si mám sakra kvůli nějaké vyhlášce, dotazníku nebo obchodnímu dopisu pořizovat tak nákladné věci? A jestli nebudou XP, tak ještě musím pořídit nový počítač? Vždyť je to jako pořídit si vrtulník pro cestu z Horních Zdenic do Dolních Zdenic. :-)
Já nehodlám tvrdit, že Window stojej za prd a Linux je no.1. Ani náhodou. A vcelku je mi tenhle spor docela ukradenej, protože zbytečnej (a měl bych říct, že je mi fakt jedno, jestli je lepší Solaris nebo BSD nebo spousta jiných třeba unixů), Prostě používám Linux a nadávám na spoustu věcí v něm a pochvaluju si spoustu věcí v něm a je mi fain. A pak zírám, jak silně protiamerická mládež utrácí své (rodičovské) peníze za ryze americkej produkt, protože je nejlepší :-) Já mám třeba ameriku rád. Necpou nám sem rakety a krom osvobození tady ani nebyli a jestli tu budou obsluhovat radar, tak děkuji rusům za jejich rakety namířené na Brdy ( a bůhví kam ještě), neb ten podělanej radar jejich bezpečnost ohrožuje úplně nejvíc :-) a lidi snad uviděj, jakej ten kolos za Ukrajinskými hvozdy vlastně je. Ne, nejsem ani naštvanej na MS. Jsem naštvanej na mnou (také) placené úředníky a zákonodárce, že nejsou schopni buď zavést VŠEMI podporovaný formát JEJICH dokumentů, abych jej mohl používat a oni případně i vyplněný přečíst, nebo pakliže to fakt nejde, tak přinutit svůj milovaný OS a jeho výrobce, aby mne laskavě nediskriminoval a PRODÁVAL něco, co může použít každej – jinak atd…atd (třeba přejdou (konečně) na Open formát :-) Vždyť jako obchodník nemohu ztrácet zákazníky jen tím, že je nutím zakoupit a provozovat nějaký jim cizí systém – já se také musím přizpůsobovat a zasílat jim kompatabilní formáty, abych si je udržel (PDF, RTF, TXT a HTML) a nemohu jim předhazovat nekompatabilní tabulky… Ale ÚŘAD holt není obchodník. A skuteční obchodníci prodávající všelikeré licence jsou spokojený, protože tohle JE obchod a něco na tom trhnou. Ať jim Bůh žehná. Ale úřad není obchodník. Licence by mu měly být fuk. A úřad má sloužit a ne mne diskriminovat. Co na tom, že jsem menšina? Vozíčkáři jsou menšina. A snažíme se jim vyhovět. Slepci jsou menšina a tak maj zvukovou signalizaci. A dělají se vyjímky pro cyklisty, pro maminy s kočárky, pro neplavce… A také jsou menšinové sporty. I banky už akceptovaly desktopový Linux, Firefox… Úřad by měl ze zákona poskytovat informace v takové formě, která je dostupná všem. Jak psaným dokumentem, tak dokumentem v elektronické podobě. Sjednoťme tedy stát, co stát, celou Evropu, co Evropu – celý svět sjednoťme jedním formátem s jasnou specifikací a ušetříme si mnoho problémů. A bude pak úplně jedno, jestli máte špičkové WOW nebo perfektní BSD a kouzelné Apple či jiný svůj nejmilovanější systém. A jestli jste to udělali (dokument) v té či oné aplikaci. Vy si přeci dokumenty nepíšete pro sebe (většinou), ale proto, aby si je mohl přečíst a s informacemi takto získanými pracovat kdokoliv. Proto také děsně obdivuju, ale přinejmenším také tak silně lituju všechny borce, co dělají web pro VŠECHNY prohlížeče. Taky sranda, co?
Tak co, úřade, obchodní partnere, kamaráde – dožiji se doby, kdy i já uvidím přeně TO, co TY? Budeme všichni používat DOCX a XLS a PPS, které se za dva roky bude jmenovat DOCXL a XLSH a nebo nějak jinak a nebo stejně, ale TY už to ve své staré Office neotevřeš? A nebo si ZAKOUPÍME či STÁHNEME APLIKACI a konečně bude vypadat všechno STEJNĚ? DONUTÍME všechny výrobce aplikací, aby DOKUMENT vypadal všude stejně? Že by již na jaře příštího roku po vydání SP pro MS Office? Nebo skončíme se svým menšinovým podílem na trhu jako Hipíci – v propadlišti dějin a všichni budem WOW nebo Hoodovým terčem? A co potom? Abychom po tolika zmarněných životech začali dávat na auta bezpečné sklo a kotoučové brzdy a deformační zóny – ač tady už všechno bylo, jen jsme dovolili správním radám ovládat naše životy či formát dokumentů?
A ještě taková douška pro usmání :-) Taky neplatíte za OS? Jakýkoli? Správně děláte. Všude mám na zakoupenou věc nějakou záruku. Ale ještě jsem nečetl žádnou licenci, kde by mi (pokud to kupuji) vůbec garantovali alespoň NĚCO. A proč bych tedy měl za něco, co mi může zničit nebo ztratit data nebo cokoli poškodit na těch drahocených datech sakra ještě platit? A tak si vlastně platím jen nějakou PODPORU, což je zcela oprávněné (něco jako značkový servis). Takhle bych si ten OS představoval. S podporou nebo bez. Chci podporu? Platím. Dostanu opravné záplaty, vylepšení a tak podobně. Neplatím – nedostanu nic. Budu děravej jak cedník. Můžu tím pádem taky přijít o data. Moje chyba. Fain. Tohle prostě beru. A to se týká všech aplikací. Pokud vím, tak svobodnej soft si na sebe takhle nějak vydělává. MS by to mohl taky tak dělat – stáhneš systém (uff – to by byla morda na Visty :-) ), zaregistruješ, roční podpora třeba 1000.-, pro věrné zákazníky sleva :-) A jak je znám, tak by to byl systém – máte to nadoma? Fain – premium – ročně 800.-. Fabrika, úřad? Profiny. 1200.- ročně/stroj. Pohoda. Ráčejí Office? Tak to už je jiný kafe :-) TY se platěj celý :-( Ale s tím OS by to asi šlo. Když si nezaplatíš podporu, tak také žádný UPG na vyšší verzi. Sbohem. Za pár let jsi v čudu…) A tak si tedy vyberu, zda tu podporu chci a v jaké formě. Proto mám Linux nebo BSD. Nebo cokoli jiného. A pokud jedu něco velkého (DB) s nějakými klienty, tak šup, platím si podporu. Jinak nic. Mohu si celkem vybrat. A také se mi líbí, co všechno nám uživatelům některé licence na bedra kladou, kolik poviností máme a co všechno můžeme (nemůžeme) dělat. Co nám garantuje výrobce se vejde do tečky :-) Zbytek těch obsáhlých dokumentů jsou naše práva a povinnosti a práva výrobce. A nic víc. A akcie MS nebo Canonicalu se prudce propadnou a burza zkrachuje a amíci nás prohlásej za teroristy podporující zemi a KDE budem? Přeběhnu k SuSE nebo Mandrivě nebo někam jinam. Kam přeběhneš ty, většinový uživateli?
A tak si sedám tiše do temného kouta s tučňáky a předstírám, že je mi líto dalšího zmařeného Linuxového projektu. Třeba jsou ty lidi s widlema fakt spokojenější. Nemusej řešit nekompatabilní formáty, mohou si mastlit Srdce po síti a žít v blahé nevědomosti o tom, kolik vejplat je (nás) to pohodlíčko stálo a jak se díky nim může MS na své soupeře jen škodolibě usmívat a vymejšlet si spoustu dalších nekompatabilních formátů a úřad z vysoka chyndit na nějaké zanedbatelné menšiny s malými příjmy, které si za pár šupů mohou pořídit něco pořádnýho, WOW… (14000/měs, 6000 nájem 1+1 s matkou, to budou určitě Vista-Profesional a ať se propadnu jestli mi nezbyde aspoň na Works). A to potřebné železo šluknu v práci :-) Nebo že bych šel dělat popeláře? Ale já Visty nechci. Občas se v nich pro ty pohodlné musím šťourat a instalovat prkotiny a nastavovat nějaké zprzněné asociace a jiné kraviny, ale tak nějak mi připadá, že si ten systém ochočil ty lidi místo naopak :-) A fakt nemám na novej poč.

PS: Který druh obyčejně přežije nejdéle podle teorie Červené královny?

Sdílet