Hlavní navigace

eGroupware a něco okolo

21. 8. 2009 14:41 (aktualizováno) antonin bernhardt

Zdravím!

Tak k tomuhle jsem se dostal zcela prozaicky: když opouštíte svoji oblíbenou aplikaci, hledáte nějakou náhradu. Outlook je dobrý program. Ve spojení s MSO je fakt dobrej. Ale ouha. Potřeboval jsem upg na minimálně MSO2003 a po zjištění, kolik bych do toho musel vrazit, mne ta chuť přešla (mám XP a MSO ještě z doby, kdy jsem o Linuxu nic nevěděl – nebo lépe – kdy jsem začínal s RH 6.2).

Nejdříve jsem nasadil Groupware602 na XP. Dost dobrý. Ale protože jsem potřeboval nasazení na Linux server kvůli sdílení v naší firmičce a XP běží na NB, nebylo to dobré řešení. Ale ukázalo mi cestu. Tak jsem zapátral na webu a objevil OX na SuSE. Ale ta houšť neprostupnosti dostat se k free verzi a nějak si to odzkoušet mne odradila. Takže jsem narazil na eGroupware. A ejhle. Podpora i na Ubu, běhá to na mém oblíbeném XAMPP a s tím popisem instalace žádný velký problém. Po prvním nesmělém nastavení a zkušebním provozu jsem zjistil, že mám k používání produkt, který přesně vyhovuje mému naturelu a až na pár drobností je bez chybičky.

Podpora IMAP je fain, ale já mám schránky na POP3 serveru. Takže schránka na Centrumu a všechno pěkně z POP přesměrovat tam. Pohoda. Funguje to bez problémů – tedy pokud používám FelamiMail, tak musím vždycky obrátit řazení, aby se ukázaly všechny zprávy.

Oproti Group602 má rozhodně víc možností a aplikací a je jen na lidech, co z toho budou používat. Každopádně Outlook jsem nadobro opustil. Server mi běží doma na veřejné IP, tedy upload  nic moc, ale i tak to jede dostatečně rychle na normální práci. Vzhledem k tomu, že na tom pracuje pět lidí, nehrozí ani nějaké zahlcení linky a spolupráce je vzorná. Pro rychlá připojení s velkým počtem klientů je to ideální a hlavně – snadná konfigurace, české prostředí, lehké ovládání, bohatá nápověda (není přeložena, ale to stejně použije snad jen Admin). Vřele doporučuji všem, kteří pracují kolektivně a sbírají informace, třídí informace, řídí kolektiv, potřebují komunikovat, vyměňovat si data, soubory a prostředky, jedno na jakém systému.

A na závěr: nestačím se divit, jak málo toho o všech možnostech různých aplikací vím. Ale jedno vím jistě; už se hrabu v Adempiere a nedám si pokoj, dokud nezjistím, oč je lepší, horší, košatější, nepoužitelný… :-) a těším se na dobu, kdy lidi přestanou mít hrůzu z nových technologií a prostředí.


Pátek, 21. srpen 2009

Tak to tu běží už nějaký čas a nemohu si vynachválit. Takže prozatím Adempiere padá, neb takovou komplexnost přeci jen nevyužijeme, tahle hračka je naprosto geniální :-)

Sdílet