Hlavní navigace

Uživatel a Greenie beta

8. 9. 2008 13:52 antonin bernhardt

Zní to hezky – Greenie. Jako Greenland. Nebo jako Marťanka (co když jsou zelení mužíčkové ve skutečnosti ženy…). Nebo jako Zelené pláně, co tam voní tymián…
Instalace – typické Ubuntu. Jsem zvědav, jak to dopadne, až to doběhne. Je to Beta, tudíž nějaká změna oproti Ubuntu bude někde uvnitř. Spouštím na VBoxu na Duronovi 950 MHz a 512RAM, spravedlivě rozděluji paměť na půl, trochu se to tu všechno zpomalí, ale neznalec to nepozná. Ve virtuálu nejsou problémy s HW, ale podle mých zkušeností ani normálně, jediný zádrhel jsem objevil na AMD 64bit se zvukovkou, která trochu chrčela, ale všechny ostatní stroje (700 Compaq, 2400 AMD, IBM A31 NB) pojmuly Ubu skvěle.
Instalace se chýlí ku konci – odhaduji skvělých 30 minut. A jen tak naokraj – mám ještě jednoho Durona 1200 nataktovaného na 1800MHz, který běží na serveru s SuSE a nemůžu si vynachválit. To malé kešování se pozná jen na aplikacích, které nepoužívám :-) A těch pár přístupů za den na web je legračních, což platí i o MySQL serveru.
Tak je tu RESTART a  – první velké překvapení. COMMODORE úvodní obrazovka, pod ní vyběhne černé okénko a – NIC. Je zajímavé, kde všude se objevuje klasické „Loading – please wait…“. Dobré by bylo taky „I'm working“ nebo „Trpělivost, třeba nezatuhnu…“. Na druhý pokus se to chytlo. Ten Commodore je vtipnej, i když já jsem rostl na Atari. To byl dualcore :-))
Přihlášení typické UBU a pak již Zelené pláně…
Takže OS Greenie (Ubuntu), vydání 3.1H (Hardy), jádro 2.6.24–19, Gnome 2.22.3, 256 MB RAM, Duron. Po nainstalování nezbytných aktualizací to vypadá takto: obsazená paměť 120MB, ve swapu 53MB, na kořeni 5,1 GB, 2,9GB volných (to je hezký údaj).
Kromě Bluetooth, který nepoužívám, je v tasku vše potřebné k běhu a nic víc, což je fain pro lidi, kteří nepoužívají nějaké služby systému bez praktického využití.
Nabídka aplikací a nastavení se trochu liší od klasické, tady zasáhla ruka tvůrce distra a jsou zde i milé věci jako třeba Gnome Commander (mimo jiné). Musím říci, že tu najdete vše, co můžete po instalaci potřebovat. Ale přeci jen je tu taková malá perlička – v konzoli již máme VIM i MC, takže z mých používaných věcí tu chybí jen Links. Vim je bohužel v lite verzi, takže stejně musím doinstalovat full :-( A pak nechybí Screen, což také velmi oceňuji.
Shrnu: kdo používá Ubuntu, nabízí se docela fain alternace. A protože sleduji Greenie od počátků (to bylo řevu ohledně dalšího distra!!!), musím říci, že je to docela slušné, i když by to chtělo asi dotáhnout do naprostého a vyčerpávajícího konce včetně překladů. A jen tak mne napadlo (neřeším prostředí) že by bylo fain distro nějak zaměřené, třeba jako ty live na gamesy nebo multimedia nebo kancelář nebo DB s příměsí normálních věcí, abych šáhnul po nějakém ISO a vybral si Greenie Office, Greenie game, Greenie WOW… nebo Greenie rose :-)
Jinak mám raději Evolution nežli Thunderbird, ale to je těžké vybrat všem, co se jim líbí.
Programátoři si také přijdou na své, nástroje na web a GTK+, Python 2.5.2.
Z multimédií stojí za zmínku MPlayer v základu, jen jsem nezjišťoval instalované kodeky, ale to stačí stáhnout.
Hračičkové tu mají celý balík her, ještě jsem to blížeji nezkoumal, ale vypadá to, že si vybere každý.
Pro všechny jsou tu pak barevná klikátka, zajímavý desing některých okýnek výběrů (rolovací lišty) a dole takovej ten hejbací (animovanej) výběr.


Je to Beta, budu zkoušet, co přináší zcela normálnímu uživateli jako jsem já a pak to buď zavrhnu nebo nakopu na nějaké PC k odzkušení stability na skutečném železe a pokud uspěje, má dveře otevřené. A doufám si vyberu Greenie Office s účetnictvím a OpenOffice a Scribusem a AbiWordem a Gnumericem a poštou a prohlížečem a víc ani k normální práci nepotřebuju, takže by se to na CD mělo v pohodě vejít včetně těch aplikaček do konzole. Jo a WINE, že. Má tu sice v domovině adresář, ale jinak se stejně musí instalovat. A fakt se mi líbí KeyNote ze systému widlí (takovej o dost lepší KNOWIT) a je free a ve wine běhá skvěle, že. A spousta lidí wine používá, bylo by fain to taky šoupnout do základu Greenie Office :-)
Přeji autorovi distra dost trpělivosti a překladatelských schopností, ale víc už nabídnout nemohu, což mne hlavně mrzí kvůlivá těm překladům. A taky autorovi přeju, aby se to líbilo té jeho kočičce, neb není asi horší odměny pro tvůrce nežli obligátní „Miláčku, nepůjdem si teď Vistnout?“

Sdílet