Hlavní navigace

eGroupware a jak se mi s ním vede

12. 10. 2009 9:58 (aktualizováno) antonin bernhardt

Někdy v dubnu jsem konečně našel plnohodnotnou náhradu za MSOutlook a 602groupware (to mi to trvalo) a rozjel jej na našem serveru. Bezproblémový chod na Ubu, instalace pro začátečníky, česká podpora, jednoduché ovládání, spousta možností, nice administrace – prostě něco, co obyčejného uživatele hřeje u srdíčka. eGroupware verze 1.6.1 na XAMPP 7.2 na Compaq 800MHz a 512RAM s Ubu 8.04 jede bez výpadků a nějakých zádrhelů den co den. Používá ho naše malá firmička k naprosté spokojenosti, neb vše pod jednou střechou, přehledné a použitelné kdekoliv na čemkoliv, co má nějaký webový prohlížeč.

Přestaly se ztrácet záznamy, dokumenty, adresy a ostatní věci, které jsme dříve měli rozházené všude možně i nemožně, funguje bezvadně spolupráce, neb každý ví, kde kdo je, co bude dělat, co se musí udělat, jak vypadají smlouvy a kdo co z odběratelů bere, kdy to bere, jak to bere a co ještě bude brát – prostě nádhera na tom pracovat, celý teamwork je spokojený. Konečně.

A protože nejen prací živ jest člověk, napadlo mne využít těch DB schopností i pro své soukromé záznamy, tedy mít eGroup přímo u sebe a mrskat do něj záznamy, které se na pracovní server moc nehodí či tam vůbec nepatří. A hlavně je to rychlejší na zpracování, neb pod veřejnou IP je upload dost pomalý (normálně to nevadí). A tak jsem se rozhodl nasadit si ten server na localhost.

Původně jsem si to chtěl dát na externí USB ATA HD40GB disk s Debianem. Stáhl jsem si nejnovější verzi a jal se instalovat. Už tady byly problémy, ale nakonec jsem to všechno nasoukal a spustil. A nastalo zklamání, neb funkčnost padla jak domeček z karet a vše obyčejně končilo u chybové hlášky err2002, nepřípustný argument. Tak jsem ještě zkusil instalaci z repo, kde je verze 1.4 a jede na PSQL, ale ani s tímto se mi nezadařilo to nějak rozpohybovat, ač se to tvářilo zcela přívětivě. Začal jsem pochybovat o schopnostech Debianu a zkusil to dát na Ubuntu. Výsledek – nemlich to samé. Prostě zrada. Chybové hlášky ze skriptů, nekompatabilita modulů. Všechno pro verzi eGroup 1.6.2 na jakémkoli SQL – tedy MySQL a PSQL. Začal jsem tušit zradu. Ve finále jsem sáhl po starší verzi, která jede na serveru a ejhle – všechno je jak má být.

Poučení ze zkušenosti: repo nejedou, nová verze nejede, pro zájemce doporučuji bezproblémovou verzi 1.6.1. A protože nejsem PHP znalec, tak nikomu ani neřeknu, jaké zrady jsou v nové verzi a spíš se divím, že ani v návodech ani nikde jinde nejsou nějaká specifická upozornění na instalaci a že se to vlastně nefunkční pouští do světa, což může dobrou pověst této aplikace dost pokazit, což by byla škoda, protože v porovnání s dnes už placeným 602groupware je o dvě třídy lepší (mimo implementaci protokolu Jabber), nemluvě o systémových nárocích a vůbec systému, na kterém to jede :-)

Nyní si již vesele užívám localhost implementace eGroupu a soukám sem články, návody, manuály a zajímavosti jak z webu, tak své soukromé poznámky a veselé přílohy z emailů :-) a prostě si lebedím, neb mnou dost obdivovaný Outlook strčím do kapsy a jedu. Vřele doporučuji jako PIM – je tu všechno, co osamělý uživatel potřebuje.

K editaci textů slouží Databáze znalostí s vestavěným editorem, je tu Správce souborů a Správce dokumentů, Úkolovník, Kalendář, Pošta (jede jen IMAP servery), Adresář, Zdroje, Plánovač a další moduly, které nevyužívám (webovky, šablony, Galerie a další). Všechno jde krásně provázat, spousta kategorií, které si sami určíte, možnost stromových struktur podkategorií a adresářů, tvorba vlastních datových polí – nádhera. Já se spíš divím, že tomu chybí větší propagace. Není to takový moloch jako Adempiere a pro menší firmy nebo jednotlivce je fakt ideální. Vše pod jednou střechou, jednoduché zálohování i obnova dat, jednoduchá administrace i nastavení.

Přeji hezký den!

Sdílet