Hlavní navigace

Repozitáře balíků jako způsob distribuce komerčního software, proč ne

24. 4. 2008 6:07 (aktualizováno) tonda

Aneb úvaha nad tím, co by mohl komerční „svět“ IT ještě využít z toho „svobodného“.

Pokud srovnávám způsob distribuce softwaru pomocí repozitářů balíku a krabicového software, musím uznat, že ten krabicový má výhodu v tom, že je obvykle „na správném místě“ (z pohledu marketingu). Naproti tomu způsob distribuce pomocí on-line repozitářů nabízí možnosti efetivnější aktualizace, „téměř“ automatické provedení a vyšší uživatelský komfort.
Pokud totiž srovnám MS update a sadu nástrojů apt z Debiánu objektivně, musím chtě nechtě uznat, že apt toho nabízí mnohem víc, neboť MS update je zaměřen pouze na aktualizace a pouze produktů Microsoftu, zatímco s pomocí apt aktualizuju vše, co je v debiánu, navíc díky otevřenosti i to, co tam není, respektive to, co jsem získal z neoficiálních repozitářů. Kromě toho pomocí apt mohu nainstalovat jakýkoliv nový software. Ono, mít vedle sebe několik různých „* update“ by asi bylo možné řešení, ale obyčejného uživatele by to otravovalo. A ne každý software má zabudovanou funkci pro automatické aktualizace.
Proto občas uvažuji, že by nebylo špatné, kdyby stejně jako neoficiální debianovské repozitáře existovaly i repozitáře se softwarem komerčním. Technicky by totiž neměl být problém doplnit do systému funkce pro správu práv, respektive autorizovat přístup k repozitářům přes různé identifikační mechanismy. Výhodou by pro uživatele byla samozřejmě snažší správa softwaru a jeho aktualizací.
No a samozřejmě, kdyby to bylo postavené na Apt, mě by to rozhodně nevadilo…

Sdílet

  • 31. 7. 2007 17:39

    Veterán (neregistrovaný)

    Je to bohužel neuskutečnitelná myšlenka. Ani Debian neobsahuje veškerý Linuxový software, ale nikomu to naštěstí nevadí. Dovedete si však představit ten kolotoč žalob na milionové odškodnění od firem i soukromníků, kdyby Microsoft jejich produkt nezahrnul?

  • 1. 8. 2007 7:05

    Tonda (neregistrovaný)

    Veteráne, nejde o to, že by vše mělo být součástí debiánu, ale o to, že by si každý výrobce software udržoval svůj repozitář, stejně jako můžete ke stabilnímu debiánu používat bacporty.
    no, sice by jste měl obsáhlejší seznam repozitářů, ale upřímně, zas stovky programů používá málokdo...

  • 6. 8. 2007 22:42

    teekey (neregistrovaný)

    videl bych to asi takhle:
    1) OS by musel mit nejaky mechanismus (DB), zkratka neco jako APT, URPMI atd.
    2) to "neco" by muselo mit otevrene zdrojove kody, respektive nabidnuto vsem zdarma a nebo za minimalni poplatek
    3) firmy by se musely prizpusobyt a zacit s timto "neco" uz pri instalaci jejich aplikace na koncovou stanici pracovat a pripsat do tohoto "neco" odkaz na konkretni repozitar, v pripade komercni aplikace pak i user&psw
    4) bohuzel firma vyvyjejici OS je tak monetizacne zamerana, ze existence popisujici doposud jako "neco" neni mozna, protoze by se zaroven musela vyresit sprava certifikatu pro dany OS apod.

    zni to sice hrozne, ale mozna by mohla existovat aplikace, kterou by obhospodarovala nejaka organizace/firma a sledovala vyvoj soft. aplikaci na trhu a do sve databaze (do niz by se pripojovala "neco" aplikace) by pridavali konkretni odkazy na danou aplikaci, nebo po domluve s vyvojari umistovali aplikace (vcetne updatu/beta verzi apod.) na sve servery a na ne by potom prichazeli uzivatele vyuzivajici soft teto organizace. Kdyz nad tim tak premyslim, nezni to vubec spatne. Najde se nekdo, kdo by napsal program pro Windows vypadajici jako "instalacni gui pro urpmi"? ;-)

  • 17. 8. 2007 11:56

    Tonda (neregistrovaný)

    teekey: konec konců, nebyl by problém udělat nějakého "Wizárda", který by uměl "ošéfovat" vše kolem zdrojů (teda přidal by zdoje do apt, rozné čachry se závislostma, etc). Přitom by to byl pořád "klasický" instalátor, který řada uživatelů "miluje".

  • 14. 9. 2007 12:19

    Tonda (neregistrovaný)

    mimo to, nění potřeba mít jednu aplikaci pro všechny, spíše popis komunikace, a pak by vám bylo fuk, že jeden user má apt-get, a druhej nějakej "Software updater & instaler"