Hlavní navigace

Petr Cimprich - Témata označená nálepkou Vývoj

  • O cibuli a adolescentech

    Přestože se v posledních dnech začíná o slovo hlásit zima, vrátím se tímto komentářem zpátky do léta. Konkrétně ke v pořadí už desátému proslovu The State of the Onion, který 25. července v rámci letošní konference OSCON v Portlandu pronesl Larry Wall. Trochu jsem zaspal a přečetl si ho až před pár dny, ale přesto bych na něj rád upozornil.
    18. 2. 2007 23:41 (aktualizováno)
  • XSL-FO 1.1

    Vrátím se asi dva týdny zpátky, kdy nová verze formátovacího jazyka XSL-FO (nebo jen XSL) 1.1 postoupila do stavu navrženého doporučení W3C (Proposed Recommendation). To už je poslední fáze před opravdovým konečným doporučením, takže je nejvyšší čas se podívat, co XSL-FO 1.1 přinese nového. Přesnější než nová verze jazyka by asi bylo říkat rozšíření stávající verze 1.0. Ve verzi 1.1 nejsou žádné převratné změny…
    18. 2. 2007 23:38 (aktualizováno)
  • LISP vs. XML

    Pod mým nedávným článkem o jazyku XML Pipeline proběhla pozoruhodná diskuze. Bohužel ani trochu nesouvisela s tématem. Několik příznivců LISPu mělo potřebu světu sdělit, že „LISP rulez!“ a XML je jen jeho značně nedokonalou napodobeninou, uměle protlačovanou nevzdělanými rádobyexperty, kteří si z tohoto podvodu udělali dobrou živnost. Můj mírně ironický tón naznačuje, že s tímhle názorem tak docela nesouhlasím. Pokusím se vysvětlit, co mě k tomu vede.
    18. 2. 2007 23:38 (aktualizováno)
  • Literatura o STX

    Narazil jsem na sérii zajímavých článků/blogpostů o STX, což je alternativa ke XSLT umožňující streamové zpracování. Před pár lety jsem při vývoji tohoto jazyka zažil poměrně dost zábavy, a snad se i něco naučil. Nadšení ale časem vyprchalo a poslední dobou kolem STX bylo ticho po pěšině. Teď Tobias Trapp sepsal pěkný, zatím pětidílný seriál nazvaný Streaming Techniques for XML Processing (1. část, 2. část, 3. část, 4. část, 5. část), nahlížející na STX ze zajímavých a originálních úhlů pohledu.
    18. 2. 2007 23:38 (aktualizováno)
  • Ponie končí

    Poslední dobou to tak trochu vypadá, že projekt Perl 6 začíná ztrácet dech. Možná je to jen optický klam, ale zvenčí se to dá špatně posoudit. Larry Wall a Damian Conway pořád generují své Apocalypses a Exegeses, v mailing listu se diskutuje o nejrůznějších podrobnostech, ale co chybí, je jasné směřování k cíli. Někdy v roce 2001, 2002 jsme všichni věřili v rychlejší pokrok. Asi to ale bude ještě na dlouho.
    18. 2. 2007 23:32 (aktualizováno)
  • Subversion na SourceForge.net

    Ne že by to byla nějaká novinka – zprávy o tom, že SourceForge chystá Subversion repository, jsem si všiml víc než před rokem a funkční už musí být aspoň pár měsíců – ale teprve před pár dny jsem se dostal k praktickému vyzkoušení. Posledních pár let na SF neměli právě nejlepší období. Oblíbený server těžce zápasil s následky svého úspěchu. Byl očividně přetížený, výpadky nebyly ničím neobvyklým, CVS repository bylo prakticky za hranicí použitelnosti…
    18. 2. 2007 23:30 (aktualizováno)