Hlavní navigace

Názor ke článku Půlampérový mýtus o USB od Tukan - Nevím, co vás pane Caletko na ČVUT učili,...

  • 11. 2. 2013 18:54

    Tukan (neregistrovaný)

    Nevím, co vás pane Caletko na ČVUT učili, že nemáte USB v lásce, ale když píšete kritický článek na odborné téma, neškodilo by pár odkazů na kritizovanou specifikaci. Rozhodně by to byla vhdnější argumentace, než jenom vaše deklarovaná, ovšem statisticky zřejmě nevýznamná, zkušenost. K tomu, co píšete, mohu pouze poznamenat, že jste zmastil fakta z dojmy a pranýřujete jevy, které nejsou vždy nutně v rozporu se standardem.

    Pokud by někoho opravdu zajímaly požadavky na fyzickou vrstvu zařízení USB dle specifikace 2.0, pak doporučuji nalistovat tabulku 7-7, v kapitole „7.3.2 Bus Timing/Electrical Characteristics“, kde se jasně píše, že 100 mA resp. 500 mA je MINIMUM pro USB hub, tedy i pro tzb. root-hub, tj. pro to, co zřejmě máte ve svém PC. Kolik proudu může USB port dát maximálně, to, alespoň pokud je mi známo, není nikde řečeno. V kapitole „7.2.1.2.1 Over-current Protection“ se akorát píše, že každý port musí být vybaven detekcí nadproudu, která má být nastavena na 5 A. Výrobci motherboardů tedy nijak nehřeší proti specifikaci, pokud proud jednoho USB portu neomezují na 100 mA resp. 500mA.

    Výše uvedené limity jsou podle specifikace horní mezí pouze pro zařízená třídy „USB function“. Pokud však USB ohříváček na kafe bude realizován topnou spirálou a USB port dá, co dá, tak se vaše kafe ohřeje rychleji nebo pomaleji, ale k žádné kataklysmatické události zcela jistě nedojde.

    Dost dobře nechápu, co jste svým, ne zcela přesným, rozborem chtěl světu vlastně sdělit. Možná jsem při studiu specifikace USB něco přehlédl, ale alespoň jsem uvedl, o co se mé názory opírají. Byl bych vám vděčný, kdybyste mé případné omyly uvedl na pravou míru (pokud možno s odkazy na oficiální dokumentaci standardu USB).