Hlavní navigace

Pochybná infrastruktura UPC

13. 3. 2011 6:00 (aktualizováno) brk

Je to cca rok, co jsem měl zase jeden pracovní hovor od naštvaného zákazníka z Českého Těšína, že jim ty „počítače nefungují“. Na daném pracovišti se přistupuje terminálově k informačnímu systému v centrále a bez konektivity jsou tam počítače jen škatule překážející na stole. Jelikož mi nefungoval ani vzdálený přístup, chtěl jsem zavolat ISP SilesNet, zda-li je u nich vše v pořádku, ale telefony byly nefunkční (patrně VoIP). Naštěstí jsem měl v mobilu kontakt na jednoho z techniků a zde jsem se dozvěděl, že bagrista překopl optický kabel, skrze který berou oni konektivitu a aby zdůraznil vážnost situace, tak pronesl, že díky tomu je bez konektivity i UPC v 15 km vzdálené Karviné.

Když jsem se vrátil v podvečer z práce domu (Karviná), tak kabelovka od UPC byla opravdu nefunkční, ale než jsem se propracoval koupelnou a kuchyní, tak se to rozjelo. Za problém u zákazníka jsem nemohl a ani jsem ho nemohl ovlivnit a doma jsem to téměř ani nepocítil, tak jsem to pustil z hlavy.

Dnes ráno v cca 7:30 jsem zjistil, že nefunguje internet ani TV od UPC. Volám tedy infolinku UPC, kde je jen záznamník vyžadující číslo smlouvy, jméno  a tel. číslo, kde se mají zpět ozvat. Číslo smlouvy nemám, protože byla sepsána ještě s kabelovou, kterou následně koupilo UPC a po ukončení hovoru jsem si uvědomil, že se mi v návalu zuřivosti povedlo pomíchat dva telefonní čísla dohromady. Zkouším tedy znovu volat za cca dvě hodinky a plechová huba se již omlouvala za výpadek v oblasti Karviná a Český Těšín, takže zavěšuji. Přibližně ve 4 odpoledne volá někdo z UPC a omlouvá se, že jim někdo ukradl 50 m optického kabelu na mostě.

Daný pracovník mne docela potěšil, že se vůbec ozval, i když jsem mu toho moc na záznamníku nezanechal. Horší je to však s lidmi v pozadí, kteří mají na svědomí páteř UPC. Není snad dne, kdy by člověk venku nepotkal asociála, který na svém vytuněném dětském kočárku tlačí hromadu železa a podobného harampádí, který nejen vytáhl z kontejnerů na odpad. Optika je z pohledu sběrných surovin bezcenná, ale tihle asociální jedinci bohužel na první pohled nerozliší optiku od kabelu napěchovaného mědí a co se dá ukrást, tak taky ukradnou.

Optika je krásná věc a je až neuvěřitelné, co vše jde pověsit na jeden pár optických vláken. V tomto případě UPC visí na jednom kabelu minimálně Karviná (62 000 obyvatel) a Český Těšín (25 000 obyvatel). Bohužel jim visí doslova na vlásku, protože stačí jeden bagrista/zlodějíček a jejich zákaznici ze dvou měst jsou bez internetu/TV/telefonu. Když pozbude konektivitu nějaký „Franta Jetel“, WiFinář, který má svých sto zákazníku proNATovaných za jednou veřejnou, tak to člověk nějak bere, ale od operátora velikosti UPC bych čekal záložní konektivitu. Inu posouvám UPC na svém interním žebříčku hodnocení někam o 5 levelů níž mírně nad úroveň Franty Jetele.

Sdílet