Hlavní navigace

Názor ke článku Pepa Vojtek: Podvodník nebo oběť? od B.F.U. - [32] no jistě (konec konců nepřímo jsem to...

  • 15. 5. 2012 19:57

    B.F.U. (neregistrovaný)

    [32] no jistě (konec konců nepřímo jsem to sám napsal v minulém příspěvku) - výchova (rodiče) je přesně ta společnost, komunita, chete-li, která říká co je slušné. V pozdějším věku to jsou učitelé, spolužáci, kolegové atd. Nicméně v reálném životě existuje několik společensky uznávaných lidí, kteří se zabývají "etiketou" jako společenskou vědou a definují její pravidla i například v knihách (pro bližší info např. zde: http://www.ladislavspacek.cz/produkty/velka-kniha-etikety/ ).

    Bohužel mne nenapadá nikdo dostatečně společensky uznávaný ve světě virtuálním, nemluvě o tom, že většina pokusů o elektronickou etiketu, ke kterým jsem se dostal, vychází různých více či méně smysluplně formulovaných anglických textů, což s ohledem na odlišnost jazyka je samo o sobě problém.

    Jinak trest za nedodržení etikety je obvykle závyslý na tom v jaké společenské vrstvě se člověk pohybuje - v hospodě dostanete popeníkem či půlitrem po hlavě, z nóbl restaurace Vás vyprovodí olivrejovaný vyhazovač, obvykle bez násilí.

    Druhá věc je, že většina dnešní mládeže, především ze středních a nižších vrstev společnosti, považuje etiketu za sprosté slovo je důsledkem neschopnosti rodičů děti dostatečně vychovat. Tudíž pro mnohé je problém byť i jen pozdravit souseda na chodbě, natož pomoci mamince s kočárkem do autobusu.

    Rozhodně souhlasím, že různé věci lze vykládat různě, nicméně jak již jsem řekl, problém nemusí být jen ve slovech použitých pro oslovení, ale i v následující komunikaci, která pak udává tón. Pravda, u psaného textu se to posuzuje obtížněji než u mluveného slova, ale o to nejde. Každopádně jsem již naznačil, že prvotní problém jsem neměl s tykáním ale právě s formulací onoho příspěvku, tykání tomu jen dodalo na důraze.

    I tak však musím dodat, že nevidím nijak zásadní problém v tom vykat každému. Osobně mi přijde, že (ze společenského hlediska) je dosti hloupé i když člověk například tyká cizímu dítěti jen proto že je mladší než on. O to hloupější, že o 5 let později mu bude vykat jen proto že dotyné děcko dospělo...

    Každopádně tady jsme již hodně OT, čili, jelikož mi přijde že se v podstatě shodneme a není tudíž co řešit, bych se raději vrátil k původním otázkám, které se obávám touto debatou poněkud zapadly.