Hlavní navigace

Zase o kousek dál - tvorba webu

31. 10. 2012 12:08 (aktualizováno) Marek Pszczolka
Tak jsem zase o kousek dál při tvorbě webových stránek. Nejsem v tom žádný profík, dělám to jen pro své vlastní potěšení a pro svůj rozvoj. Ale třeba si mých skromných prací někdo všimne a podá mi pomocnou ruku jak při další tvorbě, tak i v zaměstnání.

Při vytváření webů se mi osvědčil (mnohými zatracovaný) KompoZer. Jde o WYSIWYG nástroj, ovšem s přepínáním do kódu, a jde o nástupce známého NVU. Vývoj NVU byl zastaven na verzi 1.0 a z něj vznikl KompoZer, nyní ve verzi 0.7.7.1.

Spolu s KompoZerem používám zlatou, ehm modrou rybku – Bluefish ve verzi 1.0.7. To už je mocná aplikace. Více než tisíce slov poví obrázek hlavního okna tohoto editoru:

bluefish

Jak vidíte, můžete pomocí Bluefish vytvářet kombinované stránky v několika kódech.

Jako další editor se mi osvědčil gPHPedit, se kterým je radost vytvářet či upravovat PHP skripty. Pro práci s tímto editorem je vhodné mít nainstalovaný lokální server Apache a MySQL. Pak můžete výsledný skript spustit a vidět v reálu. Popř. svou práci přenesete na některý z freehostingových webových serverů a prohlížíte si výsledný skript na tomto serveru.

Posledním editorem je editor kaskádových stylů – Cssed Editor. V CSS ještě trochu tápu, ale snažím se :)

Pro tvorbu webů používám opensource šablony, kterých je na internetu obrovské množství. Proč používám šablony? No asi trošku z pohodlnosti a trošku i proto, že tyto šablony jsou plně validní, můžu si vybrat vzhled podle libosti a výslednou šablonu přetvořit k obrazu svému.

Jak jsem již psal, nejsem žádný profesionál a tvorba webů je mým koníčkem.

Zde jsou ukázky: Web3L ; Simple PHP ; Ubuntu-look a Marp's Webdesign

P.S.: Nekamenujte mě hned, spíše mi poraďte v čem se mám zlepšit ;)

Sdílet