Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Zamyšlení nad podivnými praktikami M$.

  • 11. 3. 2007 11:08

    and35rew (neregistrovaný)

    [61]
    Stejne tak vase argumenty jsou typicke - za pomoci obecnych vet a prirovnani se snazit kontrovat na fakticke namitky:)

    Ve vasich firmach ma evidentne kazdy moznost prihlasit se do domeny:) Ovsem zase michate hrusky a jabka. Nikde jsem nenapsal, ze kazdy ve firme dostal CD se Suse a sbohem - nastaveni domeny bylo na me a mem kolegovi. Jenom mi tato distribuce linuxu pripadne naprosto uzivatelsky privetiva a intuitivni a kdyby byla mela za sebou takovou marketingovou masaz jako Windows, zrejme by jste se divil, kolik lidi by po ni sahlo a nainstalovalo na svuj desktop.

    Snazil jsem se vysvetlit, ze neni potreba cpat vsude Windows za kazdou cenu, protoze kdyz jsem si obesel vsechny lidi ve firme a zeptal se jich jake aplikace pouzivaji ke sve praci, byl jsem prekvapen, ze drtiva vetsina opravdu potrebuje napsat email,udelat tabulku, poslat objednavku pres internet, stahnout novy katalog v pdf...
    A kdyz mate na jedne strane dat 500 000 Kc za Windows na vsechny desktopy + 1 500 000 Kc za office nebo proste nainstalovat Linux a OO zdarma+dosemulator, aby fungoval uctarne program pod dosem (samozrejme par vyjimek, kterym se licence Windows musi koupit vzdycky existuje) tak jak se jako reditel firmy rozhodnete? Samozrejme to bude trosku vyzadovat znalosti od vaseho IT oddeleni,ale bezny uzivatel se s Linuxem srovna celkem bez problemu.

    Administratorske ukoly jsou pod windows take netrivialni a pochybuju, ze ve vasich firmach jste rekl napr. ucetni, aby ve volne chvili nainstalovala domenu:)

    Abych shrnul, co se tu snazim (byt zrejme kostrbate) vysvetlit:

    1) Oba systemy (rozumej Win vs. Linux obecne) maji sve pro a proti. Ovsem jen windows maji sirokou marketingovou podporu. Bohuzel plati, ze kdyz se o produktu/firme nevi - tak prakticky neexistuje.

    2) Windows jsou dnes na takove urovni, ze se na nich da postavit fukcni sit, linux je dnes na takove urovni, ze se da bez potizi pouzit na desktopu/notebooku.

    3) Bezni uzivatele (kterych je samozrejme vice, nez IT advanced lidi) bohuzel nema dostatek informaci/moznosti a mnohdy tak zbytecne plati Windows tam kde by mohl dostat zdarma jinou alternativu. (Coz je voda na monopolni postaveni Msoftu)

    4) Microsoft je si vedom, ze linuxove distribuce jsou pro nej velka hrozba, proto si zajistuje postaveni mimo jine i tim, ze protlacuje "standard", ze kazde pc potazmo notebook bude mit jeho OS, cimz naprosto potlacuje svobodu volby/zvysuje zbytecne cenu HW.

    Opravdu si myslite, ze by mel Msoft zapotrebi tyto praktiky, kdyby si byl jist dokonalosti a neotresitelnosti a nenahraditelnosti sveho systemu?:)

    Jen bych chtel podotknout, ze na svem desktopu pouzivam Windows(legalne) i Linux, ovsem na booku chci pouzivat jen Linux a prijde mi mrzke k notebooku za 11000 Kc bez DPH platit (odhadem 15 % navic) za Windows Home.