Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Zamyšlení nad podivnými praktikami M$.

  • 8. 3. 2007 15:14

    Yeti (neregistrovaný)

    to Marp [55].
    1), 2) jsme se shodli, o tom není pochyb.
    U bodu 4) nevím, možná jsem přestřelil, Vámi uváděné značky neznám, nemám je rád a když jsem mluvil o velkých výrobcích, měl jsem na mysli IBM a DELL. Používám IBM (nic jiného nepovažuji za notebook :)), přistoupil jsem na jejich filosofii a jsem spokojený. Mimochodem, vy si ssebou k notebooku pořád nosíte instalační média? Co když se vám někde 200km od domova(kanceláře) ntbk podělá (jinými slovy nenabootuje), třeba kvůli viru, vašemu laborování s drivery atp. Hypoteticky. Já 3x kliknu a po několika minutách mám zpět funkční ntb. Vyhovuje mi to. Uznávám ale, že mohou být lidé, kteří takovýto benefit nepotřebují. Já na to nedám dopostit po příhodě, kdy jsem takto na dálku telefonicky "vyřešil problém", když byl user v Číně. Už vidím, jak bych se s ním domlouval, kdyby tam měl nějaký linux a k němu pakl CDček....:))
    Skutečně nemůžu souhlasit s tím co říkáte. Linuxoví fundamentalisté neustále poukazují na potřebu volby, svobody ap. OK, ale opakuji, je VÁS málo. Z hlediska výrobce jste nepodstatná menšina a žádný výrobce se nemůže zabývat tím, že tenhle preferuje Debilian, tenhle SUSE, tenhle nějaké xBuntu atd atd. Jak poznáte bez naladěného OS (vč. správných driverů), že je ntb 100% funkční? Nějakou live distribucí? Co když zrovinka neobsahuje drivery? Jak poznáte, že fungují reprodukroty, BT, Wifi....? Myslíte si, že všichni uživatelé mají čas a chuť si koupit ntb a potom měsíc laborovat a shánět drivery, rekompilovat jádra ap.? Už vidím, jak zase budete nadávat, že konkrétní výrobce preferuje jako předinstalovaný alternativní OS třeba FreeBSD, nebo BeOS a vy přece víte, že nejlepší je xBuntu a milujete ho a nechápete jak vám někdo může nutit něco jiného....
    Co se týče přirovnání k autům, tak samozřejmě stejně jako každé jiné přirovnání není přesné. Jinak by to nebylo přirovnání. Podívejte se na to tak, že každý výrobce vám sice dá na výběr, ale když se zamyslíte, tak jste stejně tlačen marketingem do konkrétního modelu. Také jde o to, že u aut se nabízí tak max 5-6 motorů (2-3 od každého typu benzím/disesel), takže stejně nemáte moc na výběr. Když se potom podíváte na pořizovací cenu, cenu pojištění ap, tak stejně většinou sáhnete po tom uniformním (nejvíce prodávaném) a marketingově (cenově) protlačovaném. Nikdo vám do Fóbie nadá motor 3.O V8, přestože vy jako zákazník byste ho tam strašně moc chtěl a dokázal byste si ho tam nabastlit....
    Ve srovnání s výrobci HW má uživatel možnost si vybrat z desítek různých OS. V silách výrobce není udržovat support pro zájemce o minoritní alternativní OS.

    to ivzez [56]
    OEM licence je vázaná na konkrétní zařízení. Pokud prodáte HW, prodáváte i OEM licenci. Nehledě na to, že za dva roky už jsou nové OS a s novým ntb (PC) dostáváte nový OS. To je fakt.
    Opět opakuji. Bazarový bastlíři (ať jsou šikovní sebevíc - to jim nikdo neupírá) prostě nejsou zajímavý zákazník, kvůli kterému stojí výrobci za to něco ladit.
    Nevím, jak vaší live distribucí vyzkoušíte třeba wifi nebo pcmcia, BT, IRDA, repro atp.