Hlavní navigace

Názor ke článku Proč jsem si oblíbil Gnome Shell od nesklizeno - Zrovna o víkendu jsem shodou okolností zkusil stáhnout...

  • 18. 2. 2013 18:51

    nesklizeno (neregistrovaný)

    Zrovna o víkendu jsem shodou okolností zkusil stáhnout demonstrační ISO z GNOME 3.6 z webu gnome.org. Vydržel jsem v tom asi dvě hodiny a z toho hodinu jsem hrál solitare. Celé to prostředí mi přišlo naprosto nelogické a obtěžující.

    Kdykoliv mi myš ujela do levého horního rohu, tak ne mne vyskočilo nějaké pitomé menu. Probohoha proč? Mi nedělá problém jeden klik navíc, ale to samovolně vyskakující menu mi vadilo silně.

    Menu aplikací staženo mimo okno podobně jako na Macu. Nevím, jak na tom jsou klasické programy mimo GNOME, protože jsem si chtěl primárně prohlédnout právě GNOME, ale ty z GNOME v tom menu neměly skoro nic, jak to bylo očesané. Třeba Nautilus. Tam těch funkcí snad ubývá, než přibývá, jak vývoj postupuje.

    Dynamické plochy. To je zas co za půovina? Takhle vím, že na na 1. ploše mám IM klienta, hudební přehrávač, na 4. prohlížeč, na 5. pošťáka, 3. a 6. plocha s terminály. V GNOME to bylo zabité.

    Chválíš, jak je GNOME3 efektivní, co se týče využití plochy. Nemám 640x480, ale víc než FullHD a nějaký panel mi nevadí, ale budiž. Zkusil jsem spustit nějaký program na správu virtuálů Boxes a sice to bylo přes celou obrazovku, ale umělo to kulové. Nesmyslně velké ovládací prvky a v zásadě to jen mrhalo místem na ploše.

    Od GNOME2 jsem utekl v 2005 k Xfce, nicméně GNOME 2 považuji za nepřekonané na pracovním desktopu. Když někdo neměl licenci na Windows a maximálně požíval poštu a občas něco napsal, tak jsem to vykryl bez problému něčím s GNOME2. Dnes mám problém.

    Doma mám stále Xfce a v práci na desktopu Unity. Původně jsem měl i v práci Xfce, ale ze zvědavosti jsem si ho chtěl prohlédnout a nakonec mi na rozdíl od GNOME3 přišlo docela použitelné, tak mi tam zůstalo. Xfce považuji za praktičtější, ale Unity je hezčí. ;o) Stejně v práci dělám skoro všechno v terminálu, tak mi tam Unity nevadí. Na firemním notebooku už mám ale zase Xfce. Chce to velký display, jinak je Unity nepohodlné.