Hlavní navigace

map1.eu - Vydána verze 0.4

13. 5. 2013 7:19 Pavel Klinger

Po delší usilovnou prací naplněné odmlce byla vydána verze Alfa 0.4 map1.eu. Jedná se o velký skok směrem k první Beta verzi. Zvětšení 16+ byla v podstatě zcela přepracována, ale i menší zvětšení prošla masivním faceliftem. Bylo přidáno gridinfo, které podstatně doplněje informace na mapě zobrazené.

Co je nového?

  • Gridinfo: K velké řadě prvků na mapě se v levém dolním rohu zobrazují bližší informace, na této funkcionalitě se bude ještě pracovat.
  • Veřejná doprava: Byly přidány autobusové, tramvajové a vlakové zástávky. Tramvajové koleje.
  • Landcover: Byla provedena celková revize výplní ploch a bylo doplněno mnoho doposud nezobrazovaných (vinice, sady, skládky, lomy, elektrárny a mnohem víc).
  • Popisky landcover: Pokud má pokryv plochy nějaký text, tak je nyní zobrazen, velikost písma je volena podle velikosti pokryvu.
  • Vylepšení protected areas: Bylo přepracováno zobrazování přírodních památek atp. Dále bylo doplněno zobrazování jejich názvů, a to opět dynamicky podle jejich plochy.
  • Revize symbolů: Zobrazování symbolů bylo přepracováno tak, aby bylo jednotnější. Byl zaveden systém tematických září kolem symbolů a jejich názvů.
  • Omezení: Počínaje touto verzí se zobrazují štítky informující o tom, kdo může danou komunikaci používat. Dále se červeně proškrtávají oblasti s omezeným či zakázaným přístupem.
  • Revize cest: Zobrazování cest bylo revidováno a bylo přidáno vykreslovnání jednosměrek.
  • Celkový redisign: Map1.eu prošla celkovou barevnou korekturou tak, aby barvy dávaly větší smysl a mapa tak byla přehlednější. Optimalizace se také zaměřovaly na lepší zobrazení mapy na zařízeních s vysokým rozlišením.
  • Rendering byl přepracován tak, aby mohl plně využívat multitasking. Dále se uskutečnil přechod od sqlite zpět na postgis.
  • Mnoho dalších drobností.

Co se nestihlo a co dál?

Ještě je třeba doladit gridinfo na straně klienta tak, aby nebylo rušivé. Dále chybí už jen pár drobností. Doufám, že příští verze 0.5 bude označena za betu.

Je jasné, že první Beta bude obsahovat ještě mnoho chyb. Věřím však, že nebude trvat mnoho týdnů a dotáhnu mapu k první stabilní verzi.

Ještě trochu vzdálenější plány

Na tomto místě bych se rád rozhovořil o dvou projektech, které bych rád inicioval. Rád bych tím oslovil Vás, programátory, a pokud bych našel dostatečné množství rukou a mozků, mohl bych jeden či druhý projekt na githubu rozjet. Krátce bych tedy představil, o co by se jednalo:

Potenciálně client-side Routovací engine

Routování (tedy vyhladávání nejvhodnější cesty z bodu A do bodu B) dnes nad OSM daty provádí leckterý program. Tento by však svoji architekturu přizpůsoboval tomu, že by mohl běžet na straně klienta a ze serveru si pouze stahoval potřebná data. Meritum věci by bylo v nalezení vhodného algoritmu a vhodného uložení dat tak, aby nebyl přesun dat mezi klientem a serverem větší brzdou než samotné obtěžování serveru s vyhledáváním nejkratší cesty. Kromě této vlastnosti bych rád do routování začlenil možnost přihlížet k dalším parametrům jako je výškový profil či kvalita terénu.

Nový renderovací engine

Ano, toto je velmí odvážné. Po té, co jeden rok pracuji s Mapnikem mám už trochu ponorku. Mapnik je sice špička v renderování, ale já už poslední půl rok nedělám nic jiného, než že bojuji s jeho nedokonalostí. Mapnik nemá téměř žádné nástroje kartografické generalizace. I taková jednoduchá věc jako posunutí je ve stávající verzi Mapniku pro symboly nepodporováno. Chtěl bych udělat program, který by kreslil mapu ne jako obrázek 1:1 z dodaných vektorových dat. Chtěl bych od začátku navrhnout program, který bude dodržovat zaběhlé kartografické postupy a pokusit se o jejich automatizaci. Mluvím o programu, pro který by bylo samozřejmostí data generalizovat. Pokud toto čte nějaký kartograf programátor (a nebo vlastně i kdokoliv jiný), ať do toho se mnou jde, mapy by totiž pak mohly vypadat úplně jinak.

Tak toto jsou ty dva projekty. Pokud se objeví zájem, založím github projekty, diskusní fóra, rozvedu nápady, které mám v hlavě. Sám na to ale rozhodně nestačím.

Poděkování za podporu finanční i jinou

Na prvním místě bych chtěl poděkovat společnosti Ultimum technologies, která mi bezplatně poskytla výpočetní výkon.

V neposlední řadě chci poděkovat všem, kteří přispěli na projekt map1.eu. K dneštnímu dni jsem vybral 6000Kč. Z těchto prostředků hradím náklady na provozování dvou VPS u jiných firem než je Ultimum technologies.

I přes veškerou vaši pomoc, za kterou jsem vděčný, stále nemám prostředky, které by zaplatily moji práci. Vzhledem k tomu, že posledních sedm měsíců pracuji na map1.eu téměř na plný úvazek, stává se pomalu finanční otázka palčivě aktuální. Od záčátku je mojí strategií poskytovat mapy zadarmo a vydělávat na doprovodných službách. Pevně věřím, že toto období vývoje překlenu a na tomto rozhodnutí nebudu muset nic měnit.

Závěrečný seznam odkazů týkajících se projektu

Sdílet