Hlavní navigace

map1.eu - Vydána verze 0.3

18. 3. 2013 16:35 (aktualizováno) Pavel Klinger

Právě byla vydána verze Alfa 0.3 map1.eu. Na vykreslování dlaždic tato verze nic nemění, je totiž zaměřena na uživatelské rozhraní. Kromě oprav chyb je výrazně vylepšen tisk.

Co je řešeno v této verzi ?

  • #091 – Předělání tisku, hlavní těžiště práce. Více se dočtete níže.
  • #086 – Vyhledávání přepracováno, opraveno a zpřehledněno.
  • #059,
  • #087,
  • #023 – Facelift routování.

Tisk map

Jedním z cílů map1.eu je snadný tisk map z internetu. Každý, kdo jste si zkoušel vytisknout mapu ať už ze Seznamu nebo z jiného serveru, mi snad dáte za pravdu, že to není nic pěkného. Zaplnit mapou celou stránku je takřka nemožné a chtít, aby byl tisk nakalibrován například na měřítko 1:50000 zůstane navždy nevyplněným přáním. Vytisknutí více stran se stává misí, která vám zabere celé odpoledne.

Chci to změnit. Map1eu tiskne do PDF. Umožňuje si vybrat přesnou oblast, kterou chcete tisknout, měřítko, formát a orientaci stránky. Vygenerovaný dokument se pak podobá autoatlasu. Obsahuje přehledovou stránku, kde je klad dalších listů a jednotlivé listy mapy obsahují odkazy na další stránky. Zatím je to jen začátek. Do budoucna plánuji přidat legendu, jmenný rejstřík a mnoho dalšího.

Technická poznámka: PDFka jsou generována javaskriptem na straně klienta, což znamená, že pro server je operace tištění mapy pouze poskytování statického obsahu (dlaždic s mapou). To výrazně zvyšuje kapacitu, kterou je server schopný obsloužit. Do budoucna chci nechat počítat klienta místo serveru co nejvíce. Například i routování bych rád prováděl pomocí javaskriptu na straně prohlížeče. Jediná nevýhoda tohoto řešení je v tom, že ke stažení velkého souboru (malé lze stahovat i jinak) vygenerováného javaskriptem je třeba flash (downloadify). Nezbývá než doufat, že do budoucna tato povinnost odpadne.

Co dál?

Další verze (0.4 alfa) se bude opět věnovat samotné mapě. Na githubu, zde na blogu a v mé hlavě se nashromáždilo mnoho problémů. Rád bych jich většinu vyřešil a proto patrně bude vydání nové alfy trvat trochu déle než obvyklých 14 dnů.

Výsledek snahy strukturovaně sepsat cíle příští alfy je tento:

  • Gridinfo – při přejíždění kurzorem přes mapu se budou automaticky zobrazovat informace o oblasti ležící pod kurzorem
  • Veřejná doprava – Letiště, zastávky, stanice, nádraží, tramvaje, …
  • Podrobná měřítka – Měřítka 16+ jsem zatím moc neřešil. Nyní budu.
  • Pro řidiče – Kilometráže, čísla sjezdů, vylepšení zobrazování čísel silnic.
  • Pro vodáky – Jezy, kanály, …
  • Omezení – Zákazy vjezdu, jednosměrky, omezení rychlosti.

Poděkování za podporu finanční i jinou

Je to pro mě příjemné překvapení. Poté, co jsem v minulém článku, poprosil o finanční i jinou podporu, se skutečně našlo několik z vás, kteří na map1.eu přispěli. K dnešnímu datu se mi podařilo „vyžebrat“ 2500Kč. Sice to není částka, která by mě uživila (projektu se nyní věnuji na 90% úvazku), ale pomůže mi zaplatit servery na 2 měsíce dopředu. Největší pozitivum této skutečnosti však je, že mi tato Vaše podpora vlévá elán do žil. A ten elán mě drží v noci v bdělém stavu nad klávesnicí počítače o pár chvil déle.

A když jsme u těch serverů, tak se našel sponzor, který mi poskytne výpočetní výkon. Zatím jsem ve fázi instalace, takže se může ještě něco pokazit a celá věc zhatit. Proto jeho jméno zatím neprozradím. (Kdyby byla náhodou zkušenost negativní, tak abych mu neuškodil).

Ještě jednou děkuji všem, kteří mě podporují finančně i jinak. Předem děkuji i těm, kteří tak v budoucnu učiní. Velký dík také patří Vám všem, kteří nahlašujete chyby na githubu i zde na blogu.

Závěrečný seznam odkazů týkajících se projektu

Sdílet