Hlavní navigace

Názor ke článku Jak je to s tou fluktuací od Karel - Určitě zkoušet pohovory. Nabídek je dost. Uchazečů ještě...

  • 25. 3. 2014 17:17

    Karel (neregistrovaný)

    Určitě zkoušet pohovory. Nabídek je dost. Uchazečů ještě více, ale je to dost často poměrně tristní materiál, takže šance jsou velmi dobré.

    Navíc se pod "admin" skrývají tři možnosti. Ta první je firma, která hledá někoho, kdo jim to vymyslí a rozchodí. Na to jsou opravdu potřeba zkušenosti a nemá smysl se do takové firmy cpát bez pěti let praxe na podobné pozici.

    Druhá možnost je firma, kde už to běží, adminů je jen pár (kolikrát doslova) a tak se předpokládá, že sice něco víte, ale budete se primárně snažit adaptovat se na stávající řešení a teprve výhledově že ho začnete měnit. Takových firem je dost, zkušenosti stačí minimální, spíše je důležité je přesvědčit o zdravém selském rozumu, ochotě a schopnosti se učit a o aktivní snaze na sobě pracovat.

    Třetí možnost jsou firmy, kde je to vše už zaběhlé, adminů je více a existují striktní pravidla a instrukce na jejich práci. Osobně bych se takové firmě vyhnul, ale paradoxně je v ní největší šance na úspěch a první dva roky budou zajímavou zkušeností. Takže až tak úplně bych nad takovou nabídkou hůl nelámal, byť je tam velké riziko konfliktu s "překvapivě nastavenými procesy".

    Co se mateřské týká - nemá smysl hrát nějaké divadlo nebo přísahat. Pokud ta otázka padne, tak upřímně odpovědět. V některých firmách to nebývá problém (u nás jsou přímo tři židle, ze kterých se v cca 18 měsíčních intervalech odchází na mateřskou), v jiných ocení, když vědí na čem jsou. Případně dodávat věci jako "nedokážu si představit jít na několik let na mateřskou a určitě bych se chtěla do práce co nejdříve vrátit, byť nejspíše na zkrácený úvazek s cílem neztratit kvalifikaci a pracovní návyky". Případně přímo podsunout "chápu, že by do mne firma nebyla ochotna investovat velké prostředky a že bych tedy po delší dobu řešila spíše operativní záležitosti, než že bych se měla stát garantem větších rozvojových projektů".

    A důležitá je ta otázka "proč by mě někdo měl chtít zaměstnat?" Na tu si odpovězte. Pokud na ní odpověď nemáte, tak to budete mít těžké. Na tom zapracujte jako na prvním, to je to nejdůležitější. Bez toho to bude jen o náhodě a momentální náladě. Pokud nevíte jak začít, tak zkuste americký životopis, on vás k tomu navede.

    Poslední rada na závěr: 80% IT pracovníků jsou troubové*, co tomu moc nerozumí, vystačí si s opisováním a vrcholem jejich tvůrčí práce je "google select vrací null když by měl spíše nevrátit nic". Dostat se mezi "horních 20%" je tudíž překvapivě snadné. Nenechte se proto odradit těmi zástupy uchazečů a konkurentů, protože to často vlastně ani konkurence není. Fakt, že se na pozici hlásí 20 uchazečů opravdu ještě nic neznamená. Většina je nepoužitelná, další si jen sondují trh, dalším se nebude líbit náplň práce, jiným výše platu, jiný se rozmyslí, že se vlastně za prací stěhovat nechce, a najednou zjistíte, že jste zbyli jen dva. A ten druhý sice vyhraje, ale pak mu stávající zaměstnavatel zvýší plat a najednou je to místo vaše. Znám to z té druhé strany - nám občas nezbude uchazeč žádný :-)

    *) to není výsada IT, ono to tak funguje pravděpodobně ve všech oborech lidské činnosti.