Hlavní navigace

Firebird 2.0 v Mandriva Linuxu

27. 1. 2012 9:28 (aktualizováno) Pavel Císař

Pokud používáte Firebird a Linux, určitě jste si někdy položili otázku, proč není Firebird stejně jako MySQL a Postgresql standardní součástí nejrozšířenějších distribucí. Jasně, stáhnout rpm o pár mega a nainstalovat ho není žádný problém, ale co ovladače, závislosti, updaty, podpora? Kdyby byl Firebird součástí distribuce, byl by život uživatelů o mnoho jednodušší.

Pravda je taková, že dostat Firebird do jakékoliv Linuxové distribuce je velmi složitá věc, protože:

  1. Někdo musí vytvořit a hlavně udržovat distribuční balík(y) pro danou distribuci. Najít schopného a spolehlivého člověka nebo skupinu či firmu, která by se tohoto úkolu zhostila není jednoduché.
  2. „Vlastník“ distribuce musí mít zájem. Pokud si postaví hlavu (jako např. Red Hat), máte prostě smůlu.

Proto Firebird v současnosti naleznete pouze v několika distribucích, a to v Debianu a Gentoo (odvozené distribuce nepočítám), a i tam je podpora poněkud „divoká“, protože projekt Firebird se na ní nijak přímo nepodílí.

Pokud jde o komerční distribuce jako Red Hat, SuSE nebo Mandriva, je situace ještě složitější. Než bylo SuSE pohlceno Novellem, podařilo se díky porozumění českého SuSE dostat Firebird alespoň na „bonusové“ CD české verze SuSE (ale bohužel se zde dlouho neohřál). Na příští rok je plánován druhý pokus dostat Firebird alespoň do Open SuSE. Red Hat Firebird jednoznačně odmítl (s jejich investicemi do Postgresql se ani moc nedivím), a v současnosti se ani nikdo nesnaží dostat Firebird alespoň do Fedory.

Jediná společnost která o Firebird projevila skutečný zájem je Mandriva. Firebird se nejdříve dostal do cooker verze, a přednedávnem se díky spolupráci mezi Mandrivou a naší společností (IBPhoenix) stal plnohodnotnou součástí distribuce Mandriva Linuxu. V připravovaných verzích Mandriva Linuxu tedy naleznete Firebird 2.0, a to včetně ovladačů (ODBC, JDBC, PHP, Python) a grafického administrátorského nástroje Flamerobin. Mandriva bude rovněž nabízet školení a podporu pro Firebird.

Sdílet