Hlavní navigace

Dodatek k The Firebird Book

27. 1. 2012 9:28 (aktualizováno) Pavel Císař

Dnes byl vydán dodatek k nejlepší dostupné knize o Firebirdu – The Firebird Book od Helen Borrie.

Jedním ze dvou důvodů, proč jsem posledních pár dní neblogoval byl právě tento dodatek, na kterém Helen usilovně pracovala posledních pár měsíců, a na mě byly hozeny korektury finálního produktu. Tím druhým důvodem byla PowerConsole, ale o tom se dočtete v samostatném zápisu.

Kniha The Firebird Book představuje svým rozsahem (přes 1100 stran) nejrozsáhlejší a nejúplnější dokumentaci k Firebirdu dostupnou v jediném svazku. Je určena jak pro začínající, tak pro pokročilé uživatele, a napsala ji jedna z nejvýznamnějších osobností Firebird komunity. Ačkoliv Helen není kmenovou vývojářkou Firebirdu, má mnohaleté zkušenosti z psaním databázových aplikací, návrhem databází, InterBase a Firebirdem, i s psaním jako takovým (není nad to, když se v jedné osobě snoubí profesionální novinář s profesionálním vývojářem). Helen je rovněž jedním ze zakládajících členů projektu Firebird, organizátorkou hnutí „Zachraňte InterBase“ která vedla k otevření zdrojových kódů InterBase, administrátorkou projektu atd. atd.

Původní knihu vydal APress v roce 2004, a neobsahuje tedy novinky zahrnuté do Firebirdu 2.0. Tento nedostatek řeší právě zmíněný Dodatek o 236 stránkách. Ten je distribuován pouze v elektronické podobě (PDF), a je strukturován jako původní kniha. Lze jej tedy snadno vytisknou a příslušné pasáže zahrnout přímo do původní knihy. Vedle informací o Firebirdu 2.0 obsahuje i opravy (errata) k původní knize.

Dodatek lze objednat u nás, a pro majitele původní knihy kteří si ji zakoupili přes nás je k dispozici zdarma, jinak za 15 liber.

Sdílet