Hlavní navigace

Chystá se Firebird 2.0.1 RC2 a 2.1 Preview

27. 1. 2012 9:28 (aktualizováno) Pavel Císař

Obě verze sice ještě nejsou k dispozici, ale usilovně se pracuje na jejich vydání. Pokud vše půjde hladce, budou k dispozici do konce příštího týdne.

Přehled chyb opravených ve verzi 2.0.1 naleznete zde.

Chystaná Preview verze Firebirdu 2.1 bude na Windows dostupná pouze jako ZIP distribuce (tedy bez instalátoru), pro Linux bude samozřejmě k dispozici jak tar.gz, tak RPM. Verze 2.1 přináší velké množství novinek, včetně globálních dočasných tabulek, common table expressions a rekurzivních dotazů, collations pro Unicode, použití domén v parametrech a proměnných uložených procedur, příkazy UPDATE OR INSERT a MERGE, monitorovací systémové tabulky, ukončení provádění dotazu na žádost klienta a další novinky, včetně mnoha opravených chyb.

Označení „Technology Preview“ (dříve Alpha) u tohoto vydání znamená, že zdrojový kód ještě nebyl formálně uzavřen pro nové vlastnosti nebo úpravy vlastností již zařazených (feature freeze), nikoliv že je nestabilní. Konkrétně u této verze je toto označení čistě formální, protože s úpravami nebo novými vlastnostmi se do této verze již nepočítá, a následující verze již bude „Field Test“ (dříve Beta). Proto se nemusíte nijak zdráhat si novou verzi vyzkoušet. Vydání finální verze 2.1 je plánováno na letošní léto, a tato verze bude poslední verzí Firebirdu používající staré jádro. Následující verze ponese označení 3.0, a bude založena na sjednoceném kódu projektu Vulcan a Firebird.

Sdílet