Hlavní navigace

Linuxi, u Tutatise, funguj!

12. 8. 2011 11:22 (aktualizováno) Tomáš Ehrlich

Možná je to tím, že jsem lama. Možná je to tím, že jsem drsnej chlapík, který prostě přitahuje problémy. Nebo je naopak rád řeším, tak si je nevědomky uměle vytvářím. Ať už je za tím cokoliv, začíná mě to pěkně …

Penetration

První distribuce byla Gentoo. Instaloval jsem ji týden. Pravda, nebylo to možná pro začátek nejlepší, ale chtěl jsem do toho proniknout. A trochu se to i povedlo (hlavně jsem poznal links a adom). S gentoo jsem vydržel až na vysokou, mezitím jsem se vyšvyhl do takového levelu, že instalaci jsem zvládl do dvou dní (open office binárně, jen jednou jsem ho kompiloval a za to G v startup okýnku to fakt nestojí).

Změna?

Chtěl jsem zkusit něco lepšího. Chtěl jsem nainstalovat systém a POUŽÍVAT HO. Oukej, možná jsem moc velká lama na Gentoo, tak zkusím něco lehčího. Fedora. Neprošlo. Ubuntu. Po půl dni prohledávání diskusních fór jsem si řekl, že jsem se od Gentoo nikam neposunul – stále kopíruju příkazy z webu a nevím, co dělám.

Změna.

Tak jsem se vrátil zpět k „ruční práci“, ale přece jen jsem něco změnil. Místo Gentoo jsem dal Debian. Bylo úžasné sledovat, jak rychle se ty balíčky dokáží nainstalovat. Pravda, často se stalo, že mi něco nefungovalo, ale většinou se to povedlo opravit. Měl jsem nainstalovaný systém několik let a vůbec jsem neměl potřebu něco přeinstalovávat. Donutil mě až přechod na jinou architekturu.

Netbook

Ano, pořídil jsem si takový ten malý zmetek, který je moc velký na to, abyste ho dali do kapsy, ale moc malý na to, abyste na něm něco udělali. Jedu na rok pryč, cestovat a potřeboval jsem nějaký stroj(eček), kterým bych se připojil na net, napsal domů, občas mrkl na server a hlavně zazálohoval fotky z foťáku. Acer Aspire One, nejlevnější na Alze, dorazil během jednoho dne. Měl tam být Linpus Linux, byl tam MeeGo. Super. Barevné. Dokonce to funguje! Můžu to uspat, internet jede hned po zapojení kabelu, zesilování, zesvětlování. Jůů, fungující linux. Bohužel, zkusil jsem aktualizovat, abych se dostal na nejnovější verzi. Já vím, že bych se nikdy neměl dotýkat fungujícího systému, ale aktualizace do toho nepočítám. Po aktualizacím restart a ntb nenaběhl.

Znovu MeeGo

Co už, MeeGo vypadá krásně, přehledně, jdu do toho. Xmonad tam stejně instalovat nebudu. Stáhl jsem image, nahrál na USB, nainstaloval a hle, funguje. Nebo ne? Ne! Připojení na net nejede. Zapojím kabel, přes DHCP se nastaví vše potřebné, net funguje (PING), zkusím aktualizovat balíky nebo zapnout prohlížeč, net nejede. V logu nic, route -n bez změny, DNS bez změny, ifconfig bez změny. Ale přesto se něco změnilo, net nejede. Po dalším přepojení kabelu net jede, pak zas nejede. Hodiny ladění, na netu nikdo o tom nic neví. Nic. Nevadí mi, když mám čas a systém si pokutím dle svých potřeb. Ale teď ho chci používat, ne instalovat.

Zásadní otázka života, vesmíru a vůbec

A já se ptám: Co když nějaký BFU (jako já) chce funkční systém? Někdo si koupí Netbook, který mu po první instalaci spadne a když nainstaluje systém znova, tak to zas nejede a co pak? Nikdo se nebude drbat v konzoli ani prohledávat anglická fóra. Existuje nějaké distro, které opravdu funguje out-of-the-box? Opravdu mi stačí jen internet a příkazový řádek (zsh, openssh a adom si doinstaluju sám).

Ale ať to, prosím aspoň jednou, funguje.

[Edit]: Tak MeeGo už běží, aktualizace fungují a net se neodpojuje. Snad to vydrží.

Sdílet