Hlavní navigace

Pokrok nezastavíš...

5. 4. 2012 10:41 zboj

Před několika lety měl můj hlavní počítač procesor G4 (1,5 GHz) a 1 GB paměti (to jsem si ovšem musel připlatit). Protože ještě stále funguje (občas používám jeho DVD mechaniku, na notebooku se odebrala do věčných lovišť), pustil jsem nedávno jen tak z hecu jeden program v C++ na tomto počítači a na moderním ARM.

Porovnání není úplně košer (o to ani nešlo), na G4 jsem použil GCC 4.8 (clang by tam šel dost těžko), naopak pro ARM jsem kód přeložil clangem (z GCC bych na ARM nedostal novou standardní knihovnu). Výsledky jsou nepříliš překvapivé.

„Stará“ gé-čtyřka je zhruba stejně rychlá jako A4 (procesor ve starých iPadech a iPhonech 4). Procesor A5 (stejně jako ona A4 na 1 GHz) je o 30–40% rychlejší (kód běžel na jednom jádře). Jinými slovy, na čem mi před pár lety běžel javovský server s rozsáhlým podnikovým systémem, teď nosím v kapse (a současné počítače jsou pochopitelně mnohem rychlejší, i5 na 1,7 GHz cca. pětkrát, opět pouze na jednom jádře). Jsem velice zvědavý na výkon nové generace ARM procesorů, které se snad už brzy dočkáme (ne že by to v mobilu k něčemu bylo…).

Sdílet