Hlavní navigace

Jak najít dobrého programátora

13. 7. 2015 9:12 (aktualizováno) zboj

Máte firmu (nebo vedete tým) a sháníte programátory? Frustrující činnost…

Řekněme, že si dáte někam inzerát a přijde vám 20 životopisů. Celkem samozřejmě vyloučíte ty, co nemají aspoň Bc., a procházíte zbytek. Kdo vyhovuje (deklarovanými) znalostmi, s tím si domluvíte schůzku. Rozešlete maily a třídíte dále…

Pokud někdo napíše „my jsme byly“ nebo „by jste“ (nebo nějakou podobnou příšernost), automaticky ho zařadíte do kategorie blb. Prosté. Řekněme, že zůstane tak 10 kandidátů a všichni přijdou na pohovor. Jak postupovat?

Nejlépe se nám osvědčily testovací příklady podle charakteru pozice. Vhodné je zadat něco těžšího, protože při pohovoru nechceme kompletní řešení, ale vidět, jak kandidát uvažuje. Pokud to vzdá hned na začátku, smůla. Pokud něco napíše a pak se začně hádat, že je to nejlepší možné řešení, také letí (leda že by to opravdu bylo na výbornou). Nejlepší je zastavit se nad „polotovarem“ a diskutovat. Zeptat se na (asymptotickou) složitost, alternativy, možné mezní případy apod. Obecně platí, že kvalita kandidáta se ukáže teprve pod tlakem. Trochu ho poduste, zkuste ho dostat na nějakém chytáku, zadejte mu neřešitelný úkol a při tom všem si všímejte jeho reakcí. Hlavně po celou dobu věřte (doufejte), že dobří programátoři existují.

Abych to shrnul: Po odfiltrování blbečků neschopných studia a/nebo neovládajících vlastní mateřštinu je nutné se zaměřit – kromě elementárních znalostí – na tzv. „soft skills“, zejména řešení problémů pod tlakem, což znamená vytvoření stresové situace (složité zadání, limit na vyřešení) a následnou diskuzi o možnostech řešení. Kdo vším projde s klidem (a prokáže znalosti), je přijat :-)

Sdílet