Hlavní navigace

Názor ke článku Archlinux - koľko ľudí ho používa, aké sú skúsenosti? od skurut - Zdravím, Arch používám na desktopu už minimálně rok. Za...

  • 11. 6. 2009 7:49

    skurut (neregistrovaný)

    Zdravím,
    Arch používám na desktopu už minimálně rok. Za tu dobu jsem ho instaloval, tuším, dvakrát, používal jsem/používám KDE a Xfce (to bylo v době, kdy jsem nadšeně nainstaloval KDE 4.1 v domnění, že už to bude v pohodě a zjistil, že je to nepoužitelné :-) ). Předtím jsem používal K/Ubuntu. Pokud si vzpomínám, tak ani jednou neproběhla instalace úplně bez problémů. Je pravda, že po druhé to bylo do značné míry tím, že jsem měl úplně nový počítač, což mimo jiné znamenalo, že v jádru ještě nebyly ovladače pro mou síťovou kartu, neexistovaly ovladače pro grafickou kartu apod., nicméně ani na poprvé to nebylo úplně snadné. Pokud je někdo zvyklý na snadnou, přehlednou a bezproblémovou instalaci z Ubuntu, tak ho Arch pochopitelně trochu zaskočí. Největší problémy jsem měl vždy s Xorg a zvukovkou. Na druhou stranu je fakt, že konfigurační soubory Archu jsou pěkně přehledné a je radost s nimi pracovat. I další konfigurace je trochu náročnější než v Ubuntu, ale dá se s pomocí Wiki bez problémů zvládnout.

    Výhody Archu:
    - Rychlost: vzpomínám si, jak jsem po přechodu z Kubuntu čuměl, jak to všechno v Archu lítá.
    - Čistota: do systému si přidáte jen to, co chcete. Žádné tuny nepotřebného balastu navíc. A s tím souvisí i:
    - Kdemod - projekt, který optimalizuje KDE pro Arch, a navíc ho rozsekává na jednotlivé části, takže není potřeba nainstalovat komplet KDE, pak to vyčistit od zbytečností a pak upravovat konfiguráky, abyste to tam při nejbližší větší aktualizaci neměli všechno zpátky.
    - Bleeding edge distribuce - vždy vše aktuální.

    Nevýhody:
    - Trochu trvá, než to člověk nainstaluje a nakonfiguruje do té správné podoby. Ovšem já systémy nepřeinstalovávám často, takže to jednou pořádně nastavím a pak mám na dlouhou dobu pokoj.
    - Bleeding edge distribuce - přece jen díky tomuto konceptu není vždy vše perfektně odladěné, takže se poměrně nezřídka stává, že nainstalujete nějaké aktualizace a ono to pořádně nefunguje nebo způsobí nějaké problémy. Obvykle se dost rychle objeví i oprava, ale někdy to může být dost nepříjemné.
    - Oproti Ubuntu menší repozitáře.