Hlavní navigace

Názor ke článku Archlinux - koľko ľudí ho používa, aké sú skúsenosti? od cybermage - Archlinux jsem používal posledních 6 měsíců. Je to...

  • 10. 6. 2009 21:45

    cybermage (neregistrovaný)

    Archlinux jsem používal posledních 6 měsíců. Je to distribuce s nejpřehlednějšími skripty, kde není problém cokoliv nastavit v konfiguračních souborech - Debian (resp. Ubuntu) je naproti tomu neohrabaný moloch*, navíc konfigurační soubory Archu jsou pěkně okomentované - člověk tak obvykle nepotřebuje použít man stránky. Arch má také suverénně nejlepší systém balíčků - opět si porovnejte např. vytvoření balíčků pro Pacmana s deb balíky.
    Bohužel pro konzervativnějšího (dsktopového) uživatele je to velice otravný systém. Pamatuji si např. upgrade Xorg z verze 7.3->7.4 - Xorg už mi zkrátka nenastartoval a rozhodně jsem nebyl sám - podobných problémů bylo plné fórum - existovalo na to sice několik řešení (někomu fungovalo to, někomu ono jiný měl smůlu), já se ale rozhodl systém raději přeinstalovat než se hodiny hrabat ve fórech abych zjistil, že mám smůlu.
    Za nějaký ten měsíc jsem si vlastním chybným skriptem (takový trošku experiment) sám pokazil celý systém a opět jsem musel reinstalovat. To jsem udělal tak, že jsem si překopíroval všechny instalační balíčky (ukládají se na disk obdobně jako v Debianu) a konfigurační soubory (rc.conf, xorg.conf, fstab a menu.lst pro Grub) a systém přeinstaloval. Všechno proběhlo OK, internet, OOo, hudební přehrávač, vše funkční až na jedinou vyjímku - výkon grafické karty nebyl ani 10%. Skutečně 3D akcelerace fungovala, ale všechny aplikace byly zoufale pomalé (mám ATI 9600 256MB a sekal se na tom i Tuxracer). Podotýkám, že to vše při použití instalačních a konfiguračních souborů z předchozí instalace (včetně xorg.conf), kde vše běhalo jak mělo. Trochu jsem si ještě pohrál s xorg.conf a nakonec jsem se jej rozhodl vytvořit celý znovu, ale dozvěděl jsem se, že skript xorgconfig už není podporován a s mým problémem nepomohl ani Xorg -configure.
    Po této zkušenosti jsem se rozhodl přejít zpět na Ubuntu a Arch nechat lidem se sklony k masochismu.

    *Abych předešel flame: např. jsem nedávno chtěl v Xubuntu "blacklistnout" otravný modul pcspkr. V Archu stačí do hlavního konfiguračního modulu do sekce, kde jsou uvedeny načítané moduly při startu systému napsat něco jako !snd_pcsp (pokud člověk používá Alsu). Schválně to porovnejte s tím, jak se to dělá v Debianu:
    http://wiki.debian.org/KernelModuleBlacklisting